HUMAN HOST BODY/STORM OF SEDITION: SPLIT

Recenzija izdelka
16. 10. 2016 - 19.00

Neanderthal Stench, 2016

 

Tokrat v Tolpi bumov predstavljamo aktualno split izdajo, ki obeležuje spletanje niti med dvema ideološko in zvočno sorodnima zasedbama iz precej različnih prostorov. To so RŠ-u sedaj že spodobno poznani Human Host Body, tukajšnji zastavonoše d-beat/crust/black izraza anticivilizacijske navdahnjenosti ter pobesneli anti-civ aktivisti Storm Of Sedition iz, kot jim pravijo, okupiranih ozemelj Kanade. Afinitete med obema bendoma so seveda jasne, še bolj jasne pa postanejo, če vemo, da so v vrstah Storm Of Sedition tudi nekateri člani velecenjenih Iskra, ki smo se jim nazadnje posvetili ob izidu mojstrovine Ruins prejšnje poletje. Slednji so, če ne ravno vzor v konvencionalnem smislu, s svojim opaznim prispevkom k anarhistični in anti-civ galvaniziranosti underground metala vsekakor pomembno zaznamovali nekakšen dodaten zagon Human Host Body v zadnjih nekaj letih. So pa med vsemi temi zasedbami seveda tudi pomembne in takoj slišne razlike. Nenazadnje Human Host Body igrajo in se razvijajo že dolgo dolgo časa, njihova trenutna inkarnacija pa jih vsekakor smiselno vodi ravno v take skupne podvige, kot je pričujoča split vinilna izdaja, ki je veliko več kot zgolj površinska deklaracija afinitete. 

Human Host Body smo nazadnje predstavljali v okviru izdaje njihovega zadnjega albuma Severe Collapse, ki je navdušil marsikoga, zato je pravzaprav tudi tokrat najzanimivejši aspekt te nove izdaje ravno njihov prispevek. Human Host Body plato otvorijo in na začetek postavijo štiri konkretne nove kose. Grobovi Globin udari z neposrednim in žalobnim black motivom, ki napove odločno korakanje proti propadu, vedno že nakazanem in spodbujanem, neizogibnemu kolapsu, ki se odstre v nadaljujočem d-beat/stench lomastenju. Slednje je neposredna vez z monotono in razbarvano distopičnostjo, ki je navduševala skozi celoto prejšnje Severe Collapse, le da je, tako kot deli bolj izrecno black metal derivacije, še pridobila na globini in gravitas. Čeprav ne moremo ravno reči, da so se opazno intenzivirali na nivoju izvedbe in zvoka. Gre bolj za destilacijo in jačanje samega materiala, ki dogajanje obrne v smer še globlje občutene žalobnosti, ta pa presenetljivo in nekoliko upočasnjeno odstre tudi morbidne in moreče konture tipične d-beat/metal rifaže skandinavskega izvora. Izstopa tudi bolj mid-tempo orientirana Disruption Of The Power Process, ki z nekaj subtilnimi disonantnimi manevri dogajanje usmeri v tisto grozečo klavstrofobičnost, ki je bliže imploziji kot frenetični katarzi. 

Storm Of Sedition so k tej izdaji prispevali že prej obelodanjen istoimenski artefakt, sestoji pa iz osmih kratkih in našpičenih kosov. Storm Of Sedition so definitivno tiste vrste bend, ki poudarek v zelo opazni večini namenja predvsem izvenglasbenemu aspektu svojega početja, tj. konkretnim insurekcijskim akcijam nepokorščine, sabotaži napredujočih procesov industrializacije ter povezavam z lokalnimi, pogosto staroselskimi celicami odpora, ki jih prek tekstov in terenskega delovanja spodbujajo in k njim nedvoumno agitirajo. Glasbeno so le delno sorodni Human Host Body, vsekakor pa veliko bolj naspidirani in frontalno besni tudi z ozirom na direktne žanrske prijeme. To jih na trenutke približa celo kakim Dead In The Dirt, čeprav so Storm Of Sedition precej bolj neosebni in usmerjeni v povsem druge intenzitete. Krasi jih tudi na trenutke že skoraj bizarna zvestoba d-beat in crust konvencijam, ki ob bolj iskrasto-metalski preciznosti deluje precej nenavadno. Kot nekakšen grobijanski gradnik, s katerim kar udarjajo naprej in vedno znova, a kot rečeno z netipično in smrtonosno natančnostjo. 

Glasba Storm Of Sedition precej očitno ni najbolj pomembna, nemara se že jutri posvetijo zgolj aktivističnemu delovanju. V tem smislu so preizkušene količine in tehnike anarho-punk in grind-hc besnila povsem pripravno in smiselno orodje, ki pa je lahko tudi skrajno redundantno in pogosto predvsem ostanek arbitrarnosti določenega trenutka, ko se posameznik prvič sreča z anarhistično mislijo in akcijo. V tej direktnosti in skrajno pragmatični rabi omenjene izraznosti pa je tudi nekaj plemenitega in niti ne tako enostavnega, saj imamo še vedno opraviti s kompleksnostjo osebno-kolektivnega delovanja in afirmacije, ki ni nikoli povsem črno-bela.

Split Human Host Body in Storm Of Sedition, ki je izšel pri Neanderthal Stench, je tako zelo dobrodošel dvig intenzivnosti in namere, z naše perspektive seveda predvsem v tukajšnjem undergroundu, ki mu taki tvorni spoji, iskrene povezave in zavzemanja stava lahko le koristijo. 

 

Leto izdaje: 
Institucije: 

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.