20. 6. 2024 – 19.00

Iceboy Violet & Nueen: You Said You’d Hold My Hand Through The Fire

Audio file
Vir: Naslovnica

Hyperdub, 2024

 

Trenutki izrazite čustvene nabitosti lahko izvirajo iz različnih (ne)soglasij. Na eni strani sta lahko popolno zaupanje in predaja, na drugi razkol v odnosu. Fotografija, ki brez vpogleda v obraza oseb prikazuje par v čvrstem objemu, lahko predstavlja mešana čustva. Ne vemo, ali gre za poslednji objem ali pa za krepak objem, ki izraža še trdnejšo ljubezensko vez. Nejasnost vzbuja še močnejši odziv in podaja izrezan trenutek, ki je v odnosu iz nekega razloga pomemben in poseben.

Vir: Naslovnica
11. 2. 2022 – 19.00
Izpovedna, surova, udarna

Blisk čustvenosti, čustvene nabitosti se je zgodil med ustvarjanjem španskega producenta Nueena in nebinarne vokalistke, raperke in producentke Iceboy Violet, glasbenice številnih sodelovanj in gostovanj na ploščah ustvarjalk, kot sta denimo aya in Loraine James. Blisk čustvenosti se je utelesil v albumu You Said You'd Hold My Hand Through The Fire, katerega naslovna fotografija prikazuje objem dveh oseb. Gre za preplet ambientalne atmosfere, čez katero je prevlečen filter rahločutnega klubskega ritma ter spoj rapanja in prostega prigovarjanja. Iceboy Violet se je vsebinsko posvetila refleksiji štiriletnega partnerskega odnosa in občutkom ob njegovem koncu. 

Za inštrumentalno plat je poskrbel španski producent Nueen, njegov glasbeni izraz pa je na plošči precej dominanten oziroma izrazit. S preteklih izdelkov Iceboy Violet smo namreč vajeni agresivnejših, jasnejših, ostrejših linij, ki jih sedaj zamenjajo subtilni basi in dromljanja. Nanje se lepi glas, ki podaja besede, večinoma zavite v opojno meglico z nekaj izstopajočimi, jasnejšimi odseki. Nueenova produkcija je umirjeno gruvaška in predirljivo temačna. Vsebuje drobce jeklenih zarez, v celoti pa izdihuje mehkobo, ki se ujema z avro sporočila in vzdušjem plošče. Pripovedi občasno prefinjeno dopolnjuje z eklektičnim minimalizmom, ki v soglasju z vokalom Iceboy Violet deluje otožno umirjeno. 

Vir: Naslovnica
Audio file
29. 9. 2023 – 19.00
Peta poslastica britanske producentke

Zgodbo odpre ambientalna atmosfera, podobna zvočnim sestavljankam britanskega glasbenika Buriala. Plošča darežljivo zajema osnovo iz prekinjenih melodij, katerih delci so razstavljeni in znova sestavljeni, tvorijo pa mojstrsko celoto, katere razčlenjenost kaže na željo po melanholični dinamiki. Poseduje elegantnost, ki jo vokali in besedila dodatno obogatijo z občutkom mehkobe, sanjavosti in suverenosti. Vokal se na presečišču med rapanjemin prostim govorom ritmično prilega inštrumentalni osnovi in glasbi kljub sanjavosti in zadimljenosti vdihne oprijemljivost. 

Če se nekoliko ozremo po delu preostalih glasbenikov in glasbenic, ki ustvarjajo v sorodnih žanrih, denimo Rainy MillerSpace Afrika in Loraine James, se zdi, da je Iceboy Violet našla lastno mesto, toda ob posameznih skladbah ta občutek nekoliko zbledi. Atmosfera in izraznost slikata kratkotrajne užitke, hromečo potrtost, ujeta čustva, motive in ideje, ti čustveni bliski pa so velikokrat tako krhki, da lahko kadarkoli nenadoma izginejo. Takšne občutke vzbujajo tudi nekatere skladbe, ki se zaključijo hipoma, kot rezki prebliski nenadnih čustev in nejasnih misli. Plošči You Said You'd Hold My Hand Through The Fire morebiti primanjkuje nekaj temperamenta in samosvojosti, ki bi se v poslušalko zarezala in tam tudi ostala. Ujeti trenutki Iceboy Violet pustijo močan vtis, podobno kot je čvrst tudi objem na naslovni fotografiji, obenem pa zaradi hipnosti nekaterih skladb ob koncu plošče hrepenimo po dodatni oprijemljivosti, nekakšni posebnosti, zaradi katere bi ti trenutki trajali večno.

 

Leto izdaje
Institucije

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Dodaj komentar

Komentiraj

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.