Igralom: Sunovrat

Recenzija izdelka
12. 11. 2018 - 19.00

Ammonite/Geenger Records, 2018

 

Igralom, niški bend, imenovan s kombinacijo besed igra oziroma lom se v glasbenem smislu poigrava z različnimi tipi rockovskega izrazja, v jasne vplive zahodnoafriškega puščavskega bluesa denimo vpletajo americano in stoner rock. Njihovi tuareški vzorniki Tinariwen omenjeni saharski blues raje opišejo s pojmom asuf, ki se nanaša na duhovno bolečino, hrepenenje ali nostalgijo vezano na puščavo in prav takšen asuf je gonilni sentiment glasbenega izraza benda Igralom. Trio pevca in basista Dimitrija Simovića, kitarista in sovokalista Mladena Marjanoviča ter tolkalca Marka Tomovića smo že zgodaj slišali tudi na domačih odrih, nazadnje sicer na Mentu, že pred tem pa kot izbrano predskupino Discipline Kitschme. Ravno Kojino igranje basa je mladega Dimitrija Simoviča navdušilo za muziciranje. Bas je tako do ustanovitve zasedbe Igralom igral v različnih niških bendih, vsekakor pa gre na tem mestu omeniti tudi njegov mlajši kantavtorski projekt Dimitrije Dimitrijević, s katerim se je pred koncertom v Kinu Šiška avgusta oglasil tudi v RŠ intervjuju.

Samo dve leti po izdaji svojega prvenca Pogrešna poznanstva, na svojem drugem albumu Sunovrat, trio Igralom zveni zreleje. Dimitrijev vokal je pridobil na izraznosti z nazalnim načinom petja, ki smo ga na prejšnjem albumu zaznali zgolj v zametkih, novost je tudi efekt električnih orgel, kar zvoku benda vlije še dodatni vzhodnoafriški etiopski glasbeni pridih.

Sunovrat v srbščini pomeni narcisa, roža, poimenovana po mitološkem lakonskem lovcu Narcisu, ki se je smrtno zaljubil v lastno podobo. Hkrati pa promocijski tekst razlaga tudi drugi pomen sunovrata - to je strmoglavljenje: strmoglavi lahko ekonomija, človek, imperij, karkoli, kar z višine hitro pade z glavo navzdol. Pomen je z vidika etimologije lahko tudi bolj pozitiven, saj gre za kombinacijo pojmov sonca in vračanja. Na takšne kozmične implikacije imena namiguje tudi grafična podoba albuma, ki z izrisanimi geometrijskimi oblikami povezuje zvezdna telesa na nebu. Na podobni tematiki je osnovan tudi videospot za single Zlato, ki je izšel kot napovednik albuma. V videu se izmenjujejo različni simboli, roka Fatime, kača, nebesna znamenja in zlati prah, povezani v zgodbo alkimista, ki išče tisti najvrednejši element, a mu ga ne uspe odkriti …

Album otvori komad Čvor s pentatoničnimi kitarskimi akordi in Dimitrijevim vokalom, ki besedilo blago zamaskira, tako da nepozornemu poslušalcu pomen hitro uide, v ušesih pa odmevajo zgolj posamezne besede refrenov. Zvezde nato z uvodnimi riffi in hitrim izrekanjem besedila spominja na rockovske komade prejšnjega stoletja, seveda prevedene v bendov avtentičen stil. Omotač sprva deluje kot senzibilna balada, vendar se nežni vokali žal kmalu spreobrnejo v pokroviteljsko pridigo z refrenom »… žal mi je draga, tako mora biti …«. Mehanizmi je najdaljši in verjetno izrazno najzanimivejši komad z albuma. Mladen Marjanovič s kitaro in Dimitrije s psihedeličnim vokalom na basovski ritmični podlagi počasi gradita glavno temo, do vrhunca, izraženega s skorajšnjo kakofonijo zvokov, ki pa se hitro in zelo spretno spet umiri v začetno in tokrat zaključno basovsko temo. S komadom Reka se album zaključi, a zgolj simbolno, izteče se namreč s tihim kitarskim prebiranjem, a se hkrati ne zaključi, motiv namreč odkrito namiguje na začetek in replay celotne plošče.

Igralom na svojem zadnjem albumu ponudi eklektično mešanico najsodobnejših in tradicionalnih glasbenih vplivov, v katerih bi se marsikdo zlahka izgubil, trio pa v njej uspešno najde lasten avtentičen izraz, ki ga ni moč zares kategorizirati. Pomembna zanimivost je še, da je plošča nastala pod producentsko taktirko Chrisa Eckmana, sicer pa je izšla na zgoščenki ter vinilu v skupnem založništvu srbske založbe Ammonite Records in hrvaške založbe Geenger Records.

Igralom boste imeli priložnost videti tudi v živo, že kmalu, 15. decembra v Kinu Šiška, kot predskupino nizozemske zasedbe My Baby, a tokrat v spremenjeni sestavi, saj je bobnarja Marka Tomovića, ki ga slišite na studijskih posnetkih s Sunovrata, letos v bendu zamenjal Darko Urošević, sicer znan kot član zasedbe Goribor.

 

Leto izdaje: 
Avtorji: 
Institucije: 

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness