INTERNAZIONALE: Avatar In Life + .čunfa: Disposable Feelings

Recenzija izdelka
2. 7. 2019 - 19.00

Tokrat v Tolpi bumov predstavljamo dvojno dozo melanholičnih vizij propada sveta. Začeli bomo z Internazionale, danskim fenomenom romantične synth glasbe, ki je tokrat ob izdaji kasete z naslovom Avatar Of Life ponovno sodeloval z založbo Posh Isolation. V drugem delu se bomo posvetili domačemu virtuozu .čunfi in njegovi novi drone izdaji Disposable Feelings.

 

Internazionale: Avatar In Life (Posh Isolation/Janushoved, 2019)

Zgodba, ki se plete med projektom Internazionale ter založbama Posh Isolation in Janushoved, je kompleksna. Ker na Radiu Študent redko govorimo o vseh treh naštetih akterjih, naj zgodbo na hitro razčlenimo. Mikkel Valentin Dunkerley je posameznik, ki stoji za založbo Janushoved ter projektom Internazionale, sicer pa ustvarja tudi še pod drugimi psevdonimi, kot sta Ballista ali Lace & Collar. Vse njegove izdaje izhajajo na kasetah z dobro premišljeno estetsko podobo, ki pravzaprav nakako povezne celoten koncept založbe. A Janushoved je nastala ravno kot kritika dela založbe Posh Isolation, ker naj bi slednja prenehala izdajati kvalitetno dansko glasbo. Prva kaseta založbe Janushoved je bila Ny Dansk Romantik. Izšla je 22. avgusta leta 2014 in od takrat dalje založba deluje redno. Njen katalog se danes bliža stotim izdajam. Založbi Janushoved smo sicer posvetili nekaj pozornosti v D-ligi z gostom Luko Marinom, ki je bila v etru 30. januarja letos. 

Extra D-liga o založbi Janushoved
 / 30. 1. 2019

Internazionale je pri Posh Isolation do danes izdal pet kaset. Tokrat se bomo ukvarjali z zadnjo, ki nosi naslov Avatar Of Life. Na nek način gre za prelomno točko v procesu metamorfoze, ki jo doživlja ta projekt. Kdorkoli sledi izdajam projekta Internazionale je lahko opazil, da se Mikkel Valentin Dunkerley vse močneje nagiba k bolj kompleksnim in večslojnim kompozicijam. Vseeno v svoji glasbi vzdržuje določeno melanholično in romantično držo, predvsem v tistih tipičnih synth linijah, ki jih razumemo kot stalnico projekta. Njegove novejše izdaje zvenijo manj analogno in lo-fi, čeprav bo novemu poslušalcu plošča še vedno zvenela relativno lo-fi. Vse več uporablja tudi terenskih posnetkov, ki predstavljajo neke vrste poden celotne zvočne slike. Ritmi, ki so bili prej redkost, so zdaj močneje prisotni in na trenutke pričarajo tudi industrial vzdušje. Vseeno pa plošča vključuje ogromno ambientalnih pasaž, ki vsekakor zaznamujejo celotno ploščo, predvsem pa so učinkovite v trenutkih, ko presekajo večslojno hrupovanje in ustvarijo umirjeno magično klimo. Repeticija je tu konstanta in zato bi novo kaseto kot večino izdaj založbe Janushoved najlažje opisali kot ambientalni drone. 

V primeru Internazionale je težko govoriti o kompozicijskem konceptu, večina njegovih del namreč skuša biti sestavljenih tako, da delujejo kot celota, ni pa to nujno tudi stalnica celotnega opusa projekta. Vsekakor je tak koncept celovitosti v njegovih delih prisoten vedno močneje. Internazionale ni projekt, ob katerem bi se ustavili le za en komad; vedno gre za celotno kaseto. Izdaje na Janushoved običajno v fizičnem paketu vključujejo tudi subtilna sporočila, kritična do sodobne družbe. Ampak v primeru Avatar In Life tega ni. V plastični škatli, tipični za DVD izdaje, je bela kaseta in tokrat je na kaseti celo nalepka z naslovom projekta in izdaje. To je za Janushoved netipično, njihove kasete so ponavadi bele in brez napisov. V plastično škatlo je zložen A5 karton z naslovi komadov in vsemi potrebnimi informacijami.

 

.čunfa: Disposable Feelings (samozaložba, 2019)

Tolpo bumov bomo tokrat zaokrožili s presenetljivo dronovsko izdajo z naslovom Disposable Feelings, ki jo je ponudil .čunfa. Ko smo slišali prvi single z EP-ja, sta nas presenetila predvsem prisotnost kitare in organski zvok. Vsi, ki poznajo mladega umetnika .čunfo, ga načeloma povezujejo z beatmakersko sceno. A tisti, ki so bili bolj pozorni v zadnjem obdobju, so lahko opazili, da .čunfa nikakor ni ozkogled, pred kratkim smo denimo slišali tudi njegov EP Okay, na katerem se je preizkusil v produkciji neke vrste lo-fi housa. A vseeno nismo pričakovali kitarskega drona. 

Prvo vprašanje, ki se nam je pojavilo, je bilo - kje je .čunfa tokrat semplal zvoke. A izkazalo se je, da na plošči ni klasičnega semplanja, oziroma da je .čunfa vse odigral in posnel sam, nato pa produkcijo zaključil z računalnikom. 

Disposable Feelings je zanimiva izdaja, tudi ko odmislimo, kdo stoji za to glasbo, predvsem ker je izredno dinamična. Večina izdaje spominja na klasične kitarske drone, kot jih ustvarjajo bendi tipa Earth ali Barn Owl. Gre za repeticijo in finese, ki ustvarijo hipnotično vzdušje, a skladbe so kratke in zaradi takšne dinamike EP-ja ne doživimo tistega drone transa. Morda je to edina resna kritika novega EP-ja, ki bi lahko bil tudi pravi album, če bi bil le sestavljen iz daljših skladb in bil bolj povezan v celoto. Vrhunec doživimo s skladbo Benighted, tipično drone kompozicijo, s ponavljajočim se riffom z minimalnimi variacijami, pod katerim se kopičijo različni hrupni zvoki, ki pridejo in grejo, skladbi pa vdahnejo odlično dinamiko. 

.čunfa nas je z novo izdajo dobro presenetil, nečesa takega namreč nismo pričakovali. Predvsem nismo pričakovali, da bi pod tem psevdonimom lahko slišali karkoli podobnega izdaji Disposable Feelings, kar umetniku vsekakor prišteje pozitivne točke. S svojo držo je namreč pokazal, da mu ni mar za to, kaj si ljudje mislijo in pričakujejo ...

 

Leto izdaje: 

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.