JME: Integrity>

Recenzija izdelka
29. 7. 2014 - 19.00

Boy Better Know, 2015

 

Grime, nekakšen enfant terrible britanske glasbene scene, nikoli ni dobil pravega priznanja znotraj mainstream glasbenih medijev. Vse do lanskega leta, ko sta Meridian Dan in Skepta izdala dva singla, ki sta prišla na britansko lestvico Top 20.
 
Nu-shape, sub-low, eskibeat oz. grime, kot se imenuje danes, bi zelo ohlapno lahko označili kot hibrid britanskega speed garaga, drum and bassa, jungla, dancehalla, hiphopa, downtempa, pomešanega s temačno materijo v obliki besedil, ki najpogosteje odsevajo realnost londonskih inner cityjev. Začetniki scene Dizzee Rascal, Tinchy Stryder, Kano, Ghetts, Jammer in Wiley so skupaj s člani svojih krujev grime v ušesa poslušalcev začeli pošiljati v letih 2003 in 2004 prek takrat piratskih radijskih postaj, kot so Rinse FM, Deja Vu FM, Heat FM in še nekatere druge.
 
V nocojšnji Tolpi bumov bomo poslušali album Integrity>. Gre za tretji dolgometražni izdelek izpod prstov enega izmed najbolj prisotnih predstavnikov grima, JME-a. JME je bil član enega izmed prvih grime krujev Meridian Crew. Po tem, ko je ta leta 2005 razpadel, je skupaj s svojim starejšim bratom Skepto in Wileyjem ustanovil kru/založbo Boy Better Know. Pri slednji je JME leta 2008 izdal svoj prvi album, imenovan Famous?, leta 2010 svoj drugi album Blam!, in letošnjega maja Integrity>, ki ga bomo poslušali nocoj.
 
JME znotraj grime krogov velja za osamljenega jezdeca. Temu botruje dejstvo, da v njegovih besedilih ni zaslediti običajnih tendenc tipa droge-denar-nasilje-pičke, pač pa bolj piflarsko didaktično opevanje računalniških igric, veganizma, zablod zvezdništva, anti establišmenta in pljuvanja po domala vseh korporativnih pravilih glasbene industrije. Poleg besedil je JME tudi v organizacijskem smislu osamljeni jezdec, deluje namreč brez profesionalne PR-službe, brez agenta in ostalih ljudi, ki običajno pripomorejo k boljšemu hajpanju glasbenikov. Pri JME-ju gre za what-you-see-is-what-you-get filozofijo in slednje odraža tudi album Integrity>.
 
Na albumu slišimo 12 novih skladb, štiri pa so bile izdane že pred izidom albuma. Kot je tradicionalno pri grime glasbenikih, tudi na albumu Integrity> najdemo mnoga sodelovanja. JME besni skupaj z Giggsom, D Double E-jem, Skepto, Wilyjem in drugimi. Instrumentalno je album mešanica 140 BPM instrumentalov, zvokov iz različnih video igric, sintov in drum kitov. Pod produkcijo so se podpisali Deeco, Mystery Rude Kid, Swifta Beater, Teeza, Tommy Kruise in Preditah.
 
Energijo albuma nakaže že prvi komad Pulse 8, takoj z drugim komadom 96 Fuckaries pa JME začne vse skupaj le še stopnjevati. Na slednjem namesto 16-taktnih verzov, ki jim običajno sledi refren, JME navrže kar 6 verzov zaporedoma. Komad Work je nepretenciozno samozavestna oda dobrim posledicam tega, ko v nekaj vložimo neverjetno veliko truda. Pri komadu Amen JME rime meša s še enim izmed najboljših MC-jev v Veliki Britaniji, D Double E-jem. Wiley svoje doda pri komadu Money, ta pa poleg komada Integrity lirično najbolj eksplicitno odseva koncept albuma. 

Instrumentalno in lirično je eden izmed najbolj močnih komadov albuma Man Don't Care, pri katerem sodeluje legenda britanskega rapa Giggs. Energijo albuma JME stopnjuje prav do konca, zadnji komad Integrity je prav tako močan kot otvoritveni komad Pulse 8. Besedilo o glasbenih dosežkih in ponosu je podmazano z močnimi in-your-face sinti.
 
JME je v ozadju grimea ostajal predvsem zaradi nekompromisnega upora proti mašineriji glasbene industrije in za grime nekonvencionalnih besedil. Z albumom Integrity> dokazuje, da lahko posameznik pod lastnimi pogoji, z močnimi prepričanji in svojstveno promocijo prileti v ospredje. In album Integrity> je vsekakor vreden ospredja. Šestnajst nahajpanih zgodb, ki nam dajo misliti, in izjemna produkcija. Na albumu Integrity> je 51 minut glasbe, ki predstavlja odličen soundtrack za vse priložnosti, razen za takrat, ko skušamo zaspati.

 

Leto izdaje: 
Avtorji: 
Institucije: 

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentarji

Tekst? Prosim? :)

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness