Jordablod: The Cabinet of Numinous Song

Recenzija izdelka
12. 2. 2020 - 19.00

Iron Bonehead Productions, 2020

 

Začetki novega leta so na področju novih glasbenih izdaj običajno zelo sramežljivi. Kot bi bili bendi oziroma založbe zadržani pri izdajanju plošč. V tem leru je kot zvončki, ki pokukajo izpod snežne odeje, znanilka letošnje glasbene pomladi plošča švedskega benda Jordablod. The Cabinet of Numinous Song je izšla 24. januarja pri založbi Iron Bonehead Productions.

Jordablod je bend iz švedskega Malmöja, ki je na svojo pot stopila leta 2015. Takrat je javnosti tudi ponudil svoj prvi demo oziroma EP, leto kasneje pa še en demo. Oba zgodnja kosa sta bila zelo kvalitetno posneta in sta jasno začrtala bendovo žanrsko-ideološko linijo. Vključila sta se v trend, ki zadnje čase preplavlja milje black metala, v trend žanrske večplastnosti in spogledovanja z rudimentarnim, izvirnim black metalom. Leta 2017 je izšla plošča Upon My Cremation Pyre, že pri založbi Iron Bonehead. Ta prvenec je bil deležen odličnih kritik in je bend suvereno postavil na zemljevid podzemnih metal bendov. Po zaslugi zanimivega pristopa in originalnosti njihove godbe je bila plošča uvrščena tudi v več pregledov najzanimivejših izdaj tistega leta.

V bendovi interdisciplinarosti najdemo podobnosti denimo z Morbus Chron ali Negative Plane. Vseeno pa Jordablod zaznamuje zelo originalen pristop k mešanju žanrov, pa tudi bendova zvočna slika je izrazito izvirna. Ob spoznavanju z bendom vsekakor najbolj izstopa zven kitar, ki spominja na surf bende ali - v določenih primerih - na hard rock godbe. V teh trenutkih nas Jordablod spomni tudi na Norvežane One Tail One Head oziroma na njihovo zadnjo ploščo Worlds Open, Worlds Collide, ki jo je zaznamoval podoben kitarski zven. Predvsem gre za prečiščen zven, ki se ne osredotoča na kompresirane, agresivne distorzije temveč prej na drive lampaških glav. Tremolo in reverb efekti izrazu benda Jordablod vtisnejo še določen vintage efekt, skoraj bluzovski in predvsem psihedelični čar. Osrednja vrlina benda je kompleksnost njegovih kompozicij. Že prva skladba se razvija kot vrtiljak žanrov, tempov in zvena. Morda bend ne blesti preveč v intenzivnosti, ki bi poslušalca držala v primežu blast beatov in zlobnih rifov. Niti ne ustvarja kakih posebnih transcendentalnih atmosferskih planjav, ki bi se vlekle čez celoten izdelek. A poslušalčevo pozornost nenehno stimulira ravno bendova raznolikost v pristopih, ki jih uporablja.

Tisto, kar izrazu Jordablod zagotovi dodano vrednost, so torej prav izdelane kompozicije. Duhamorne doomvske pasaže se hitro prelevijo v triumfalne blackmetalske rifaže, ki zvočni spekter napolnijo z izredno energijo. Skladba Hin ondes mystär nas na trenutke odpelje v popolnoma psihedelične stoner vode. Blood and Rapture je skladba, ki jo odpre ritualen akustičen folk sentiment, nato pa eksplodira v besen black metal, ki se kasneje spet zlomi v kaotičen surf rock rifing, nato pa se vrne nazaj v blackmetalsko blaznenje. Intenzivnost mešanja ritmov in kitarskih pristopov nas nenehno bega, a nas ravno zato tudi ohranja osredotočene na pot aranžmajev. Že številnost rifov in ritmičnih preskokov povzdigneta ploščo The Cabinet of Numinous Song v vrhunski izdelek in ravno taka je tudi izkušnja poslušanja plošče v njeni celoti.

Izkušnja je vsekakor naporna, gre za izredno kompleksen izdelek, ki vztrajnost nagradi z izvirnostjo bendovih kitarskih kompozicij. In te v nobenem smislu ne šepajo, niti ko so v igri glasni in hitri deli niti ko nastopijo tišji psihedelični segmenti plošče. Posamezni elementi nikoli ne delujejo odveč ali površno pripravljeni. Vse se zgodi na pravih mestih in v pravih trenutkih, denimo tudi ko hitre dele surovo sekajo bolj umirjene pasaže. Iz zadnje skladbe sije podobnost z ameriškim blackmetalskim bendom Panopticon, kar ni nepričakovano, glede na dejstvo, da Austin Lunn, osrednja oseba projekta Panopticon, ustvarja tudi bluegrass, ki ga vključuje v svoj black metal.

Skratka, plošča The Cabinet of Numinous Song je izstopajoč biser, ki se pne nad globino oceana metalskega podzemlja. Jordablod so nadgradili svoj čudaški black metal in utrdili svoje pomembno mesto med novimi bendi, ki potiskajo meje žanra novim obzorjem naproti ...

 

https://www.metal-archives.com/bands/Jordablod/3540401388

JORDABLOD - Never Surrender Festival
Leto izdaje: 
Avtorji: 

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness