ofnana_pesa: Pilgrim Exile + Christian Kroupa x LCN: Worlds Connect

Recenzija izdelka
2. 12. 2022 - 19.00

Petek na dlani, pred nami pa čedalje pestrejši nabor plesne muzike za klubsko rabo. Za to priložnost šparamo dve domači elektronski izdaji s konca poletja, saj je zunaj ravno dovolj mračno, da ju končno obravnavamo v pravi luči. To sta EP ofnane_pese z naslovom Pilgrim Exile pri De/fragment in prva izdaja pri novi založbi KRI records – Worlds Connect izpod prstov Christiana Kroupe in LCN-a oziroma Le Chocolat Noir. Vsak s svoje zvočne plati prinašata material za najbolj mrke rejve veselega decembra.

 

ofnana_pesa: Pilgrim Exile (De/fragment, 2022)

Prva edicija festivala sodobne klubske glasbe
 / 8. 9. 2022

Ofnana_pesa se zvočne slike na Pilgrim Exile loteva z zlobno atmosfero in se v primerjavi s svojimi DJ-seti odmika od klasične 4x4 ritmične matrice. No, morda prej dopolnjuje kot odmika. Muzika namreč deluje tako, kot bi se ustvarjalec premikal prek praznih prostorov med ponavadi ravno postavljenim ritmičnim vzorcem in jih dopolnjeval z njegovim negativom – melanholijo. Ta se mednje ali potopi in jih poveže ali pa stoji sama zase in nudi prostor za vdih in introspekcijo, nujno za udarno pot naprej.

Izkušnja, ki nam jo poslušanje EP-ja Pilgrim Exile ponudi tudi brez poznavanja producentovega ozadja, je velikoprostorska, malodane cinematična. Prezenca se udejanja v ravno pravšnji podlagi za odpiranje čutov. V komadu The Spirit of Inquiry v kombinaciji z nepravilno polomljenimi delčki ritma včasih sliči na poteze ambientalne jungle glasbe, kot jo producira denimo angleški producent Thugwidow. Material se dobro ujame tudi s tršimi techno odvodi, kot so zadnje izdaje kolektiva Kibernet Kriminalität, prav specifično pa se obravnavani EP sklada tudi z lanskim atmosferskim kratkometražcem Ackstu, ki ga je pri omenjenem kolektivu ponudil Nomon Atur.

 

Christian Kroupa x LCN: Worlds connect (KRI Records, 2022)

Tretji iz serije koncertov letošnjih klubskih maratoncev v živo iz studia Radia Študent
 / 7. 9. 2013

Nenazadnje pa ideja EP-ja Pilgrim Exile prav lepo resonira tudi z esenco druge obravnavane izdaje, torej Worlds Connect pri založbi KRI. Nekoliko podobno zvočno polje kot na prvi se pri drugi izdaji še precej bolj pestro realizira in je bržkone glavni razlog, da se prva obravnavana izdaja tako lepo prelije v drugo.

Christian Kroupa, ki glasbo ustvarja tudi pod imenom Alleged Witches, ni neznan ne radijskim valovom ne klubskim poljem. Novost pa je založba KRI pod vodstvom Lavke in Schrauffa, ki bo pod eno streho gojila odvode raznih inteligentnih plesnih zvrsti, kot so acid, darkwave, industrial, EBM in electro. Novost je tudi naveza Christiana Kroupe z zagrebškim electro fotrom LCN-om ali Le Chocolat Noir, ki je ustvarila material za prvo izdajo na založbi KRI.

Temačni 80's muffin za RŠ iz Zagreba
 / 19. 6. 2015

Ime Worlds Connect najbolje udejanja komad Electro City Expres, ki skoraj dobesedno vzpostavlja železniški portal med Zagrebom in Ljubljano. Po udarnem začetku se v isti svet povezuje še legenda, Alessandro Adriani, z remiksom komada The Quest. Plato poleg tega napolnjujejo kvalitetni darkwave in electro primerki iz neke druge dobe, obarvani s slovansko melodiko. Ta se zaokroži v zadnjem komadu, PAN YU predelavi bangerja Electro City Expres, ki celotno izdajo osvetli v novi perspektivi, v kateri je ponovno poslušanje naravno, če ne kar nujno.

Zbirka aktualne italijanske elektronike, ki se zaveda svojih korenin
 / 12. 8. 2018

Muzika na plošči Worlds Connect se brez pardona postavi ob bok aktualnim svetovnim electro izdajam, kot so na primer nove naklade plat pri R.A.N.D. muzik in Mechatronici, pri kateri kmalu pričakujemo tudi izid naslednjega EP-ja LCN-a in Kroupe.

Plošči se zvočno najdeta v mračni avri, ki je v obeh na svoj način glavno vodilo muzike. Ofnana_pesa jo na EP-ju Pilgrim Exile postavi v ospredje in pusti, da vodi ritem v melanholijo in odmevanje. Christian Kroupa in LCN pa jo na Worlds Connect večinoma uporabita kot glavni pogonski faktor iz ozadja, čez katerega pleše značilna šablona ritem mašine z odbleski slovanske sint melodike.

 

facebook twitter rss

 

Podprite kakovostne radijske vsebine tudi v koronski dobi, kliknite na

 

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.