PEVERELIST: TESSELATIONS

Oddaja
19. 6. 2017 - 19.00

Livity Sound, 2017

 

Tesselations bristolskega producenta Peverelista je tretji dolgometražec enega izmed ključnih akterjev britanske klubske elektronike, prvotno poznanega po svojem pomembnem prispevku k - v zgodnjih letih novega tisočletja vzcveteli - dubstep sceni. Njegova založba Punch drunk je ta žanr pravzaprav pomagala definirati, izdajal pa je tudi pri drugih velikankah scene, kot sta Tectonic in Hessle audio. Kasneje je bil tudi eden izmed ustanoviteljev založbe Livity Sound, ki jo vodi še danes. Ta je prav tako v zadnjih letih pomagala oblikovati sodobne klubske smernice v Veliki Britaniji in po svetu, danes obravnavani album pa je eden izmed prvih dolgometražcev v njenem katalogu.

Livity sound je ob svoji ustanovitvi leta 2011 imela cilj predvsem ponuditi nekaj novega lokalni bristolski sceni v obdobju, ko je dubstep mutiral v mainstream in ko se je njegova zlata doba v podtalju končala. A klasifikacijam, kot je postdubstep, ali poenostavitvam v stilu - »bi bil to dubstep, če bi ta zvenel kot techno«, se danes glavni akterji Livity Sounda precej odločno upirajo. Pravilneje bi bilo torej reči, da to glasbo bolj kot zvestoba kakšnemu žanrskemu okviru definira geografska lega. Njen vpliv, morda do neke mere presenetljivo, v postinternetni dobi namreč še zdaleč ni izničen - podobno kot zvok Detroita in zvok Berlina še danes poznamo tudi značilni zvok Bristola.

In ta žanrsko hibridni, a vseeno funkcionalni zvok, ki ga uteleša tudi Peverelist, je tokrat zapakiran v albumsko formo in s tem še dodatno legitimiran. Tej formi se na očiten način pokloni že s tem, da začne in konča z ambientalnim kosom. Vmes pa naniza sedem vaj v slogu, ki kljub relativnemu minimalizmu nikdar ne zapadejo v pregovorno DJ tool dolgočasnost. Prej kot na zapuščino dubstepa ali elemente kateregakoli izmed sodobnih basovskih odvodov Tesselations spominja na zvok geografsko in zgodovinsko precej neodvisnega electra, kar se kaže predvsem v vseskozi izraziti sintovski melodiki. 

Najbolj smiselno pa bi bilo zapisati, da gre pač za kvalitetno techno ploščo. Za ta namen namreč v praksi uporabimo razširjeno definicijo tehna, katere vzpostavitev je eden glavnih krovnih smotrov založbe Livity sound. Več kot se v klubski elektroniki pojavi novih zvrsti, bolj se v nekaterih segmentih klubske glasbe - z oženjem standardov primernosti in kvalitete - oži tudi definicija tako osnovnih žanrov, kot je techno. Dlje kot obstaja, bolj se elektronika drobi v različne smeri, ki se v praksi srečujejo precej manj, kot bi se potencialno lahko. Livity Sound in bristolska scena sta eden izmed najbolj produktivnih odgovorov na to problematiko in album Tesselations je pač njegova direktna albumska manifestacija.

 

Avtorji: 
Institucije: 

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness