RAS G & KOREATOWN ODDITY - 5 CHUCKLES: In the Wrld

RAS G & KOREATOWN ODDITY - 5 CHUCKLES: In the Wrld

Recenzija izdelka
17. 3. 2016 - 19.00

Leaving/Stones Throw, 2016

 

Po dveh letih inspiriranja z življenjem v Los Angelesu se z novim albumom In the Wrld na glasbene poljane vračata ghetto astral hip hop akterja Ras G in Koreatown Oddity, ki svoje super zajebantske moči združujeta pod imenom 5 Chuckles.

Gregory Shorter Jr. aka Ras G, sicer kapitan African Space Program-a, ki ga tudi na Radiu Študent redno mečemo v eter, je zadnjih 15 let prominenten del LA beat mozaika. Sprva je svojo “base is the place” produkcijo izdajal pri založbah Aron’s Records ter Inter and Outernet, kasneje pa je njegove sonične kolaže začela izdajati nekonvencionalna založba Leaving Records. 

Dominique Purdy aka Koreatown Oddity je bivši stand up komedijant, ki se je rekvalificiral v emsija. Poleg nabritih besedil ga zaznamuje tudi večno nošenje volčje maske. Nase je prvič opozoril s svojim leta 2013 izdanim EP-jem No Health Insurance, leto kasneje pa je pri založbi New Los Angeles Records izšel njegov prvi, s strani kritikov čislan LP, 200 Tree Rings. Na albumu so sodelovali znani jezdeci LA beat scene, Jeremiah Jae, House Shoes, Kone, AshTreJinkins ter Ras G. S slednjim se je tega istega leta Koreatown Oddity podal v avanturo, imenovano 5 Chuckles. 

Duo se je v drugi polovici leta 2014 zaprl v domači studio Ras G-ja, imenovan Spacestation, in novembra istega leta že izstrelil prvi album, prav tako imenovan 5 Chuckles. Album je izšel v nakladi 100 kaset, vsaka od njih je bila zapakirana v embalažo blackwoods listov tobaka, ki sta jih med ustvarjanjem glasbe uporabljala za navijanje jointov. Ljubezen do vsega psihotropičnega pa Ras G in Koreatown Oddity kažeta tudi na svojem zadnjem, februarja izdanem albumu In the Wrld. 12 komadov na albumu lirično predstavlja iskreno odo gobam, ganji, LSD-ju. Poleg ljubezni do drog pa se Koreatown Oddity v besedilih na albumu posveča tudi subtilnemu norčevanju in komentiranju ameriške črnske popularne kulture ter tem, povezanih z rasizmom. Instrumentalne podlage Ras G-ja odsevajo njegove izjemne tehnične spretnosti in bujno domišljijo, ki inspiracijo črpa iz kozmičnega kaosa Sun Ra-ja in free jazza Ornetta Colemana. Loope in sample na trenutke dopolnjujejo nojzerski intermezzi ter klipi iz različnih vizualnih klasik črnske pop kulture. 

Albumu svoje dodajo tudi sodelovanja, v komadu Beach Waves slišimo Trenttruca, komad House Party Twelve dopolni raper Verbs. V komadu Diz Nee Land se iz Mikija Miške skupaj s Koreatown Oddity norčuje Open Mike Eagle, Kahill Saadiq na komadu Kah’s Grill komentira losangeleške foodie eskapade, sodelovanja na albumu pa na komadiču Mist of the Blunts s svojimi mastnimi basovskimi beati zaključi producent Zeroh. 

Album In the Wrld na prvo žogo deluje predvsem sproščeno. Po večkratnem poslušanju pa se začne kazati kompleksna lirično-sonična slika, ki kaže mnoge talente in spretnosti, ki jih posedujeta oba protagonista sile, imenovane 5 Chuckles. Lepota albuma In the Wrld leži v tem, da ga lahko zapohani poslušamo v soboto zvečer s frendi, v nedeljo po kosilu pa bomo ob ponovnem poslušanju že imeli reakcije tipa: “Wow, kaj je bilo pa to?”

 

Aktualno-politične oznake: 
Leto izdaje: 
Institucije: 

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness