RotorMotor: Skozi čas + Istra EP

Recenzija izdelka
29. 7. 2022 - 19.00

Nikola in Kadett Musik, 2022

 

Produkcijski in DJ-evski dvojec RotorMotor, ki ga tvorita vodja blagovne znamke Lantern Collective, Nejc Pucko in Luka Lah, bolj znan kot Levanael, za odmevnost znotraj naše kulturno-glasbene krajine ni bil prikrajšan, četudi sta v veliki meri s svojimi prebrisanimi potezami – v smislu delovanja na sceni in za njo – za takšen rezultat poskrbela tudi izvajalca sama. Projekt je v osnovi sicer nastal kot posledica na lokalni ravni bazirane založbe in organizacijske hiše Nikola, pri kateri je bil letos januarja izdan njun prvenec Skozi čas, čeprav je njegov naslednik Istra EP podlegel očitno privlačnejši tuji založbi Kadett Musik

No, Nikola namreč s svojimi lovkami gomazi vse do ljubljanskega Kluba K4, tam se spogleduje tudi z Zorico in njenim podmladkom, a vendar se delovanje omenjenega okrilja za namene kulture zdi pomembnejše v luči ustvarjanja dogajanja v Mariboru, ki že nekaj časa, bolj kot ne, diha na cevke. Zato Nikoli ne moremo oporekati truda za vnos svežine v ta podhranjen prostor, pa čeprav sama glasbena vsebina in (politični) namen na tej točki, vsaj za poslušalstvo dvojca, ne igrata vloge, vredne pozornosti ali kritičnega vrednotenja. Za zdaj je glavno to, da se v Klubu Wetrinsky nekaj dogaja, dvojcu pa težko oporekamo sposobnost hajpanja publike, pa četudi samo zavoljo hajpa. Med drugim sta se RotorMotor letos predstavila tudi na dogodkih, kot so na primer Butik, Velvet Festival in Škisova tržnica, iz česar seveda lahko sklepamo, da s svojimi nastopi zadovoljujeta predvsem široko in ne preveč zahtevno publiko. Sicer pa, koga briga za sitnega pametnjakoviča iz zadnje linije, ko se imajo pa vsi ekstra fajn? 

Pa preidimo k zvenu EP-jev. Oba, Skozi čas in Istra, vsebujeta štiri oziroma pet zlajnanih komadov, katerih zvok se napaja iz sint glasbe osemdesetih, in ju zlahka opremimo s klasično kategorijo nu-disca, ki ima svoje indie dance ter eurodance momente. Kakšnih zares posebnih slogovno-vsebinskih odstopanj, ki bi segli onkraj kratkih pavzic in ponovnih dropov, na EP-jih ni. A tako ali tako se zdi, da k preseganju klasičnega ciljamo samo mi na RŠ-u, ne pa, da bi bilo to sploh relevantno v odnosu do resničnih želja in namenov dotičnih avtorjev. No, nekaj več dinamike vendarle prejmemo z njunih DJ-setov, ki jim seveda dodata tudi kontekst, v kakršnem se ti razpletajo.

Pucku in Lahu se na obeh EP-jih pridružujejo tudi gostujoči vokalisti, a obregnimo se ob distinktiven vokal Daria Serinija. Luka in Nejc se v intervjujih sicer odločno obračata proč od skupine Matter in RotorMotor razglašata za popolnoma samosvoj projekt z drugačnimi, recimo temu bolj v ples in zabavo usmerjenimi cilji. A hecno je ravno to, da je vendarle duh, ki izhaja iz projekta Matter, tisti, ki uspe glasbo RotorMotor občasno narediti zanimivo. Prav Dachov sintetiziran vokal komadu Ob tebi vdahne lokalen značaj, ga naredi živega, pa čeprav ne najbolj živahnega, a vendar prežetega z duhovno tradicijo zadnjih nekaj let in zato kontekstualno smiselnega. 

Zvočnemu tkivu RotorMotor glede na žanr, v kakršnega spada, manjka tudi bistveno preigravanje futurističnih elementov, a milenijskim jugonostalgikom je danes dovolj, da se afirmirajo skozi nekritično, po nedoživetem občutku prihodnosti nostalgično mlajšo publiko, ki jim bo prisluhnila ob drinkici v Zorici in po možnosti nadaljevala njihov sentiment. Sicer ne moremo oporekati efekta svetlih, užitkarskih momentov, pri katerih gre za prebijanje svetlobe v – no, še več svetlobe. A tega avtorja ne prikrivata. Projekt je s svojo preprostostjo jasno primeren za razne kontekste in to je seveda njegova logična finta. Veliko nam o smislu plate povesta tudi sama v intervjuju za Radio Marš, saj je Istra EP po njunih besedah »dopust v strnjeni obliki«. Kaj naj bo torej nadaljevanje jugoslovanskega vesoljskega programa, če nam pa ostajajo spomin, Zorica in deset dni na hrvaški obali. 

 

+

RotorMotor · RotorMotor - ISTRA EP (Kadett Musik)

 

Leto izdaje: 
Institucije: 
Kraj dogajanja: 

facebook twitter rss

 

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

 

Prikaži Komentarje

Komentarji

"A tako ali tako se zdi, da k preseganju klasičnega ciljamo samo mi na RŠ-u..."

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness