Sanctifying Ritual: Sanctifying Ritual

Recenzija izdelka
25. 7. 2020 - 19.00

Iron Bonehead Productions, 2020

 

Preden zares pade noč, bomo na valove Radia Študent v Tolpi bumov priklicali obskurne frekvence teme in terorja s prvencem nemškega benda Sanctifying Ritual, ki je izšel za prav tako nemško založbo Iron Bonehead Production.

Sanctifying Ritual je bend, ki je med letoma 2009 in 2013 pritegnil veliko pozornosti z demo izdajami Sadistic Death in sledečo Carved in Rotten Remains ter leta 2013 izdano 7“ Storm of Devastation. Vse tri izdaje je bend izdal v samozaložbi, leta 2015 pa je nemška založba Dying Victims Productions založila Sadistic Remains, zbirko vsega do takrat izdanega materiala. Takoj po zadnjem EP-ju je bend prešel v hibernacijo, saj njegovi člani igrajo še v zasedbah Nocturnal Witch in Division Speed. Slednji so bili zelo aktivni v istem obdobju kot Sanctifying Ritual. Na tem mestu bi radi opozorili na izvrstno izdajo Division Speed in njihov istoimenski album iz leta 2015, izdan za High Roller Records. Tudi Nocturnal Witch so redno izdajali demo kasete in plošče, v zadnjih letih pa so bili bistveno bolj aktivni od obeh omenjenih bendov in so med drugim lani izdali prav tako izjemno ploščo A Thousand Pyres.

Jasno je, da v Sanctifying Ritual najdemo izjemno talentirane posameznike, ki so popolnoma posvečeni počrnjenemu thrash metalu in speed metalu stare šole. Če bend umestimo tudi v obdobje in regijo, iz katere prihajajo, se ob njih spomnimo še na izjemno pomembne bende, kot so Excoriate, Chapel of Disease in Cruel Force. Skupni imenovalec vseh omenjenih bendov in tudi benda, ki ga obravnavamo danes, je njihova osredotočenost na starinski zvok speed metala in zverinskega thrasha, ki je izhajal iz Latinske Amerike in s katerim so povezani bendi, kot so Sarcofago, Holocousto in seveda zgodnja Sepultura. Poleg vsega naštetega Sanctifying Ritual ne pozabijo na svoje tevtonske thrash korenine v stilu zgodnjih Kreator, ki so jim zvesti tako v zvoku kot seveda tudi v riffingu

Istoimenski prvenec Sanctifying Ritual zveni tako kot bendi iz sredine osemdesetih. Rezke kitare z zlobnimi solažami, ki se pojavijo v ključnih trenutkih. Masiven zvok bobnovja je zaradi reverba kaotično vpet v zvočno sliko. Kot se spodobi za te bende, je vokal prav tako zverinsko kričeč. Prvenec ponudi nekaj na novo posnetih in preurejenih starih skladb ter nekaj novih. Nikakor pa ne moremo govoriti o monotonosti zvoka. Ja, v osnovi gre pri glasbi za počrnjeni thrash, ki pa vsebuje ogromno nians in predvsem potovanj v različne podžanre metala, osredotočenega na pozna osemdeseta. Na izdaji slišimo tudi kakšne bolj starošolske death metal prijeme in celo nekaj počasnejših delov, ki nas bežno spomnijo celo na Amebix. Skozi to značilnost jih lahko primerjamo s skandinavskimi bendi, kot so Obliteration, Reptilian in Sepulcher, saj so izvirno interdisciplinarni in osredotočeni na ponovno interpretacijo primordialnih metal žanrov. Seveda so si Sanctifying Ritual in njihovi vzorniki podobni, kljub temu pa se nemška scena bolj osredotoča na thrash metal, kot na Autopsy solo starinskega metala, ki je prisotnejši pri skandinavskih somišljenikih.

Zasedba v svojo esenco subtilno vključi old school death metal elemente, ki so mimetizirani v pasažah tako imenovanega primordialnega, bestial death metala z bomb blast ritmi na bobnih. Na prvencu takšni trenutki dominirajo predvsem zato, ker so najbolj agresivni in imajo zaradi tega največji efekt na poslušalca. Zverinske death metal pasaže in brzinski thrash momenti držijo visoko intenzivnost skozi celotno ploščo, zato pa so trenutki počasnejših tempov toliko bolj izraziti. Prav ti nas najbolj spomnijo na nemške thrash velikane oziroma tisto bolj klasično thrash obdobje. Kljub temu pa bend ne zaide v pretirano melodične pasaže, če pa se to zgodi, so te vedno ustvarjene s toni, ki na plošči obdržijo besno vzdušje. 

Sanctifying Ritual v dobrih štiridesetih minutah ne popustijo z agresijo in zvočnim blaznenjem. Bend spretno vključi vse ključne elemente, ki so jih pionirji teh žanrov izumili. Njihov metal je kovan s častitljivim spoštovanjem do kultnih bendov iz osemdesetih, izjemno poznavanje glasbenih niš tega obdobja, kot so visoko oglašeni bobnarski prehodi, kričeči vokali in primitivno bobnanje, pa dajejo prvencu nesramno zadovoljstvo pri poslušanju. Sanctifying Ritual so izdali perfektno plato za vse pristaše stare šole metala. Njihov prvenec nas prežarči v osemdeseta, v umazan zvok bendov, ki za snemanja niso imeli moderne tehnologije in so posledično imeli tako surov in organski zvok. Čas je, da se nad nami materializirajo črni oblaki pogube, terorja in zverinske brzine.

 

https://www.metal-archives.com/bands/Sanctifying_Ritual/3540288890

 

Sanctifying Ritual - Carved in Rotten Remains Live
Leto izdaje: 

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness