Shopping: All or Nothing

Recenzija izdelka
17. 3. 2020 - 19.00

FatCat Records, 2020

 

Neprestana panika in nejevolja sta postala prava klišeja postmodernega človeka. Polne glave brezpredmetnih informacij, predvsem pa nas pretirana težnja k individualizmu in potrošništvu počasi, a s poštenim tekom odjedajo in spreminjajo v jokave fatalistične šleve. Ni torej čudno, da se čedalje bolj ubadamo z razvijanjem takšnih in drugačnih strategij za razpihovanje goste, nadležne megle poznega kapitalizma. Kako se soočiti s krepko zmedo naše sedanjosti, je torej res dobro vprašanje … 

Na britanski sceni se v zadnjih letih pogosto pojavljajo bolj ali manj izrazito politični bendi, denimo IDLES, LIFE, Fontaines D.C. ali Cabbage, ki preganjajo zagatna protislovja tržnega gospodarstva kot kurenti zimo, le z več drugačne distorzije in surovosti. Bend Shopping, kot osrednji subjekt tokratnega glasbeno-recenzentskega obrata, je z novim LP-jem All or Nothing ubral plesnejši disco pristop kot večina že omenjenih, vendar je v osrčju njihove godbe kljub vsemu še vedno antikapitalistični imperativ. Ne gre torej za glasno topotanje in kletje vsepovprek, Shopping res niso tisti klasični jezni, provokativni politični bend. Sporočilo je sicer jasno, vendar britanski trio fura precej bolj melodično estetiko, politični obraz njihove glasbe pa je igrivo uvožen skozi satirična, morda včasih tudi na mejah absurda oblikovana besedila. Spregledati pa ne moremo niti izrazitih načel post-punkovske paradigme, ki so esencialen del bendovega imidža. V igri je torej DIY etika, prepojena z minimalističnim, a vseeno energije polnim pristopom k pisanju in nastopnaju. Z novo plato se v bendov glasbeni izraz priključijo novi gibki elementi elektronike, funka in diska. All or Nothing je torej odlična podlaga za popoldansko zumbo, prav tako pa je to zbirka, polna družbeno-kritičnih popevk, popolna tudi za vse tiste malo bolj občutljive na anomalije sodobne družbe.

Da je album sploh nastal, se je sicer moral zgoditi pravi mali čudež. Vsi člani benda so namreč silno zaposleni z različnimi stranskimi projekti. Rachel Giggs je do pred kratkim muzicirala z bendoma Trash Kit in Sacred Paws, Billy Easter z Wet Dog, bobnar Andrew Milk pa s škotskim Current Affairs. All or Nothing je tako nastal v naglici v zgolj kakih desetih dneh, a bliskovitost ustvarjanja na to, kar slišimo, nikakor ni vplivala negativno. Prej nasprotno! Plata zveni prepričljivo premišljeno, precej bolj kot njeni predhodniki.

Hrupni karneval v remiksu aktualnega britanskega post-punka
 / 9. 8. 2016

Šefi plate All or Nothing so vsekakor predvsem elektronski sintetizatorji in električni bobni, ki že standardno bendovo plesnost za zdravo mero lepo osvežijo, a so daleč od tega, da bi bend z njimi svoj zvok docela na novo definiral. Že patentirani dinamični rifi Rachel Giggs še vedno dišijo po garaži 60-tih. Andrew Milk še zdaleč ni zaključil s svojim neutrudljivim, skoraj mehanskih bobnanjem, za globoko tresavico basa Billyja Easterja pa tudi ne kaže, da se bo kdaj kmalu ustavila. S komadoma Initiative in Body Clock se Shopping dejansko vračajo k tisti dobri stari radoživi poskočnosti, ki smo je  vajeni že s prvenca Consumer Complaints. Vihravo neutruden tempo pušča ravno dovolj prostora za Rachel Giggs, da lahko drzno zapoje o mučnih bitkah za preživetje v 21. stoletju in nas spomni na nenehne občutke krivde ter represivno težnjo k individualizmu, ki jo vpeljujejo naši (...) nad-rejeni.

V skladbi Follow Me se britanska četica ubada z danes že samoumevnim videonadzorom, ki nas spremlja na praktično vsakem koraku. »All eyes on me, what did you think you'd find?«, ter »Follow me, follow me, I'll make it worth it«, pravi Giggs, medtem ko zapeljivo zbada kontrolno CCTV kamero. For Your Pleasure je prava synthpop himna, na katero bi zlahka plesali v kakšnem podtalnem diskaču 80-ih. Z mantro »What you see is what you get« pa Shopping opozarjajo na čezmerno trošenje materialnih dobrin, ki novodobnemu sleherniku nikakor ne uide. Lies je stilistično precej podobna, vendar intenzivno mračnejše sorte; kot rečeno, pa se plesni disko vibe plošče drži vseskozi. Album se konča s Trust in Us, ki je prijeten finiš s kompaktno in privlačno basovsko linijo. Je pa ta komad tudi le še en ekstra indikator, da se Shopping kljub uvoženim novitetam na novi plati niso drastično spremenili.

Z All or Nothing Shopping torej ohranjajo kombinacijo minimalističnega post-punkovskega pristopa ter presenetljivo atraktivnih, udarnih komadov, vendar daleč od tega, da bi le ponavljali zadeve s predhodnih plošč. Lahko bi rekli, da je novi album precej bolj spoliran in čist, z novo dodanim disko-funk merilcem pa tudi še plesnejši in za ušesa prijetno osvežujoč.

 

Leto izdaje: 
Avtorji: 
Institucije: 

facebook twitter rss

 

Podprite kakovostne radijske vsebine tudi v koronski dobi, kliknite na

 

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness