Sijjin: Sumerian Promises

Recenzija izdelka
7. 12. 2021 - 19.00

Sepulchral Voice Records in HR Records, 2021

Zadnja četrtina leta je vsaj na področju podzemnega metala navadno najintenzivnejša, kar zadeva gostoto izdaj. Zaključuje se tekma za izdajo najboljše plošče leta, in danes bomo poslušali eno od kandidatk prav za to titulo – gre za zasedbo Sijjin s prvencem Sumerian Promises, ki ga je izdala nemška založba Sepulchral Voice Records. Sijjin so nov bend, vendar tega ne občutimo, saj gre za nadaljevanje fenomenalnega benda Necros Christos, ki je zaznamoval nemško metalsko podzemlje v preteklih dvajsetih letih. V zasedbi najdemo dva člana, ki sta igrala v Necros Christos, to sta basist in vokalist Malte Gericke in bobnar Iván Hernández, na kitari pa se jima je pridružil še Ekaitz Garmendia. Sijjin je dejansko nemško-baskovska naveza, saj sta Iván in Ekaitz Baska. 

Leta 2019 je bend v samozaložbi izdal demo kaseto Angel of the Eastern Gate, ki je podzemlje presenetila s fantastično interpretacijo zgodnjega death metala. Demo je nato izšel še pri Sepulchral Voice Records, in ker kaseta vsebuje fantastično posnet material, je bil pri isti založbi izdan tudi na vinilu. Na izdaji so štiri skladbe in eno od njih, istoimensko Angel of the Eastern Gate, najdemo tudi na novi plošči. Prvenec in demo sta bila posneta v Španiji v studiu BlackStorm Studios, za snemanje in produkcijo obeh pa je odgovoren Ekaitz Garmendia. 

Zvok, ki ga ponudijo Sijjin, je prijetno organski, ampak ni hrupen. Kitare in bobni imajo surov zvok, vendar je zvočna slika tako jasna, da slišimo vse detajle in moč rifa. Kot smo omenili na začetku, Sijjin črpajo navdih iz zgodnjega obdobja death metala. Tukaj mislimo na prehodno obdobje oziroma na prve bende, ki so se definirali kot death metal bendi, a bili še zmeraj blizu thrash metalu. Takrat je imel death metal dosti kitarskih rifov, ki so bili blizu thrash metalu, in isto lahko rečemo za bobnarske prijeme oziroma vzorce. Pri Sijjin slišimo vplive bendov, kot so PossesedMorbid Angel in Death. Ko naštevamo te bende, mislimo predvsem na njihove prve izdaje, ki so izšle na prelomu iz 80. v 90. leta. V godbi Sijjin slišimo te vplive pri glavnini kitarskih rifov, ki imajo tipične thrasherske vzorce pri žaganju in tremolo rifinge, ki spominjajo na prej naštete bende. Druga stvar pa so virtuozne kitarske solaže, v katerih lahko slišimo največ vpliva benda Morbid Angel. Tudi tematika besedil je dokaj klasična za death metal, saj navdih črpa iz sumerske mitologije.

Sumerian Promises je plošča, ki nas izjemno učinkovito pritegne k poslušanju prav zaradi vrhunskih rifov in dinamičnega bobnanja. Poslušanje plošče je pravi užitek, ker nam konstantno ponuja zabavne kitarske linije, energično bobnanje in perfektno produkcijo za tak žanr. Na vsaki od skladb slišimo kitarske rifaže, ki nas prevzamejo, in iz skladbe v skladbo čakamo na te izvrstne trenutke. Poslušanje prvenca je intenzivno, saj nam Sijjin nenehno ponujajo odlične kitarske rife in izvirne ritmične preobrate. Sumerian Promises je perfektna plošča, ker ima v svoji enostavnosti ogromno odličnih momentov. To je plošča, ki jo je užitek poslušati od začetka do konca. Na njej ne najdemo šibkih točk. Vse je premišljeno in dodelano. Sijjin so trenutno nekaj najboljšega na death metal sceni stare celine.

Aktualno-politične oznake: 
Leto izdaje: 
Avtorji: 

facebook twitter rss

 

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

 

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness