Silverbacks: Archive Material

Recenzija izdelka
26. 1. 2022 - 19.00

Full Time Hobby, 2022

Alternativna scena v Dublinu v svoji sestavi doživlja veliko novosti in dodatkov. Novo poglavje irske glasbene enciklopedije vodi mlada generacija glasbenikov, predvsem bendov, ki so dublinsko sceno precej hitro postavili na pravo mesto na zemljevidu. A pisanje zgodovine se ne zgodi kar tako. Po uspehu zasedb, kot so velikani Fontaines D.C., Gilla Band, prej poznani kot Girl Band, in Murder Capital, je pero zdaj padlo v roke bendu Silverbacks, ki je pred kratkim izdal svoj drugi studijski album Archive Material.

Začetki kolektiva nas popeljejo v daljno leto 2017, obdobje, ki ga je zaznamovala nova generacija kitarskih zasedb na britanskem otočju. Tega so z debitantskim materialom definirale zasedbe, kot sta IDLES in shame. Medtem ko so bila ušesa širše javnosti zataknjena pri izdajah, ki so prinesle novosti v punk in postpunk, so se Silverbacks predstavili z debitantskim EP-jem, naslovljenim Sink The Fat Moon. Ta se ni ujemal s kaosom, ki so ga povzročali drugi novinci, in je z melodičnimi kitarskimi rifi in ležernimi refreni, tipičnimi za bende, kot so The Libertines, prav nasprotno na sceno vrnil nekoliko oguljen zvok zlatih dni britanskih indie rock zasedb.

Vera v kitarsko glasbo povrnjena
 / 25. 4. 2019

Z dolgometražnim prvencem Fad iz leta 2020 se je zasedbina situacija spremenila, saj je izdaja dobila intenzivno podporo takrat že močnega navdušenja nad dublinsko postpunk sceno, ki se je od britanske norosti ločila in postala zelo cenjena z debijem Dogrel Dublinčanov Fontains D.C., izdanem leta 2019. Ta je bil nekakšen začetnik novega dublinskega zvoka, medijske oznake za tamkajšnjo postpunk sceno, na kateri je prvenec Silverbacks sledil že postavljenim standardom. Težke bas linije, ponavljajoči se bobni, občutek domačnosti in neposredno monologiziranje vsakdanjih situacij s temnim podtonom so nekatere od bistvenih sestavin, ki opredeljujejo takrat nov, a že tipičen dublinski zvok.

Zdi se, kot da je oživitev postpunka s svojo uniformnostjo zapečatila celotno tamkajšnjo alternativno sceno – okoli žanra ustvarjeni hype je pripeljal do homogenizacije tega novega dublinskega zvoka in standardizacije glasbenih del, ki jih lahko ponudijo dublinske zasedbe. Z novim albumom Archive Material Silverbacks razbijajo to linearnost. Plata, osnovana na postpunku, vpeljuje nepričakovane in drugačne elemente. Bend je zavrgel stare navade in si prizadeva redefinirati dublinski zvok, ki smo ga spoznali v zadnjih nekaj letih. Presenečajo z vplivi še neraziskanih sfer, kot sta art rock in surf rock, ki dajeta zvoku popolnoma nov in prepotreben čar. Čeprav sta obe glasbeni zvrsti blizu postpunku, sta bili do sedaj le redko tako implementirani. 

S čudaškimi kitarskimi efekti, očarljivimi klavirskimi notami in kančkom psihedelije Silverbacks počastijo bolj umazan newyorški zvok, značilen za sedemdeseta in osemdeseta, in nas denimo spomnijo na glasbo Television. Namesto težkih basov predstavijo igrive kitarske rife, dinamičnost namesto motoričnega ponavljanja in se od hladnih liričnih monologov zasučejo k bolj energičnemu vokalu in se s tem odtujijo od dublinskega konformizma. Tematsko gledano album ne skače iz realnosti, v kateri živimo. V vsako skladbo so vpisane vsakdanje življenjske situacije, misli in trenutki, ki jih lahko še posebej razumemo kot posledico pandemskega življenja. Toda v vsej realnosti in resnosti tem člani najdejo več prostora za nedolžne šale in smeh ter manj za nihilistični pogled na svet.

Z Archive Material so Irci Silverbacks dosegli novo prelomno točko v razvoju dublinske alternativne glasbe. Zabrisali so nekatera postavljena pravila in kreativne smernice, ki so upravljale dublinsko alter sceno. Ne gre torej za nekakšno junaško redefiniranje postpunka, temveč teženje k njegovi naslednji možni obliki.

Leto izdaje: 
Avtorji: 
Institucije: 

facebook twitter rss

 

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

 

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.