The Comet is Coming: Trust in the Lifeforce of the Deep Mystery

Recenzija izdelka
31. 3. 2019 - 19.00

Impulse!, 2019

V nocojšnji Tolpi bumov obravnavamo drugi album londonskega tria The Comet is Coming z naslovom Trust in the Lifeforce of the Deep Mystery. Plošča je izšla pri ameriški založbi Impulse!, nekdaj propulzivni založbi za jazz glasbenike, ki jih zadnja leta ponovno izdaja na ponatisih. Svež veter je tej blagovni znamki prinesel lanskoletni album Your Queen is a Reptile zasedbe Sons of Kemet, ki je požela mednarodno slavo na čelu s saksofonistom in klarinetistom Shabako Hutchingsom. Hutchings je v zadnjem desetletju postal osrednja figura londonske urbane in z jazzom asociirane scene, ki je zrasla po več letih dela lokalne glasbeno-izobraževalne iniciative Tomorrow's Warriors. Tomorrow's Warriors je z državnimi sredstvi podprta glasbena šola, ki organizira svoje festivale in obenem promovira svoje talente, kot je Shabaka, ki je odraščal z več generacijami glasbenikov te šole in njihovimi širšimi sodelavci, kasneje predstavljenimi na kompilaciji We Out Here. Kralj Shabaka je izstopajoče ime med kopico medijsko in blogersko čislanega glasbenega plemstva »nove londonske jazz generacije«, ki se je s svojimi projekti – Sons of Kemet, Shabaka & The Ancestors, omenjeno kompilacijo We Out Here in danes obravnavani The Comet is Coming – povzpel na prestol tega novega londonskega glasbenega gibanja.

Spomnimo, da The Comet is Coming spočetka ni bil Shabakov projekt, ker sta preostala člana – Dan Leavers aka Danalogue za sintesajzerjem in Maxwell Hallett aka Betamax Killer za bobni – že prej ustvarjala v identičnem stilu brez saksofonista po imenu Soccer96. Po dveh letih skupnih vaj so leta 2015 pod novim imenom The Comet is Coming s kratko izdajo Prophecy napovedali svojo odmevno glasbeno epopejo, ki jo je zasedba najprej realizirala na plošči Channel The Spirits, zdaj pa je njihovo sodelovanje obrodilo svojo doslej najbolj zaokroženo delo z albumom Trust in the Lifeforce of the Deep Mystery. V tem času – govorimo o dobrih štirih letih – so dobili ogromno medijske pozornosti, ne le z albumi in nominacijo za nagrado Mercury, ampak tudi z najavami in nastopi na večjih in žanrsko raznolikih festivalih, saj The Comet is Coming nekaterim poosebljajo popularno glasbo urbane londonske mladine, drugim pa predstavljajo odrešenike kontemplativnega jazza, saj ga jasno povezujejo s plesno-klubsko kulturo. Pričakujemo lahko, da bo o novem albumu še dolgo govor, saj ga poleg glasbe in zaokrožene ideje o novem svetu obdajajo slikovite ilustracije po-apokaliptične novogradnje z močno vizualno konotacijo na njihovo kozmično glasbo. Trust in the Lifeforce of the Deep Mystery je od začetka do konca najbolj zaokrožen in celosten izdelek te zasedbe, s čimer bo med resnimi kandidati za decembrske preglede letnih presežkov.

No, pretiravali bi, če bi se popolnoma strinjali z vsem dotlej izrečenim. Zdi se, da Shabaka Hutchings in njegovi sodelavci najgloblje redefinirajo jazz ljudem, ki zgodovine jazza niti ne poznajo - podobno kot svoj čas fenomen saksofonista Colina Stetsona. Shabaka je splošno čislan, redko kritiziran glasbenik in neoporečen predstavnik neke močne skupnosti. In Trust in the Lifeforce of the Deep Mystery je od začetka do konca bolj album za fene, saj od te nove plate zasedbe The Comet is Coming ne prejmemo ničesar, kar nismo že dobili ali pa vsaj pričakovali. Svoj stil nosijo kot železno srajco in ga bodo očitno kot takega tržili še leta.

Vseeno pa je plata vredna komentarja. Omenili smo že njen domišljeni potek, ki vabi k potopitvi v kozmično potovanje in je ciklično zasnovan, saj sta uvodni in zaključni skladbi po stilu simetrični. Skladbi Because the End Is Really the Beginning - nemirnemu spiritualnemu, ambientalnemu odmevanju sledijo počasne groovy in spevne melodije s potrpežljivim zvenom komada Birth of Creation, ki nudi zanimive detajle produkcijske obdelave različnih tolkal in sintetizatorske zvočne palete, ki pri triu na živih koncertih ne pridejo do pravega izraza. Podobno je na koncu, ko umirjeno zibajočemu štikeljcu Unity sledi kozmičen albumski crescendo s skladbo The Universe Wakes Up. V središču plate je pet komadov, dinamičnih kozmičnih vzponov in padcev albuma, med katerimi izstopata ognjevit single Summon the Fire in več kot osem minut dolga skladba Blood of the Past s sodelovanjem priznane vokalistke Kate Tempest, ki skladbo oplemeniti s svojo poezijo.

Novi album zasedbe The Comet is Coming je torej zanimiva mešanica njihovega starega materiala v novem, zaokroženem paketu z novimi radijskimi štikeljci in še vedno magnetno privlačnim svežim urbanim zvokom. Njihov stil bo še dolgo prepoznaven, vendarle pa se lahko upravičeno bojimo ponavljanja in tega, da se ga bomo slej kot prej naveličali, saj daje občutek, da se novim glasbenim možnostim prej zapira kot pa odpira. Bomo videli, kaj bodo ponudili v prihodnosti.

THE COMET IS COMING: TRUST IN THE LIFEFORCE OF THE DEEP MYSTERY

The Comet Is Coming - Trust in the Lifeforce of the Deep Mystery

1. Because the End is Really the Beginning
2. Birth of Creation
3. Summon the Fire
4. Blood of the Past 
5. Super Zodiac
6. Astral Flying
7. Timewave Zero
8. Unity
9. The Universe Wakes Up.

ALBUMS
Channel the Spirits, 2016
Trust in the Lifeforce of the Deep Mystery, 2019

EPs:
Prophecy, 2015
Death to the Planet, 2017

SINGLES:
Final Eclipse, 2016
Space Carnival (Live at London Fields Brewery), 2018
Summon the Fire, 2019
Unity, 2019

APPEAR ALSO ON
Mojo Presents: Pigs Might Fly - A Compendium of Progressive Sounds, 2017

Leto izdaje: 
Institucije: 

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness