THOU & THE BODY: Released from Love; THOU: Sacrifice EP

Recenzija izdelka
16. 6. 2014 - 19.00

THOU & THE BODY: Released from Love (Vendetta, 2014)
THOU: Sacrifice EP (Robotic Empire, 2014)

 

Nocoj v Tolpi bumov dve izdaji, v katerih so glavni akterji Thou. Najprej se bomo posvetili kolaboraciji z The Body in nato še EP-ju The Sacrifice, ki je v bistvu nekakšna kolekcija B-sideov iz letos izdane plošče Heathen.

Kolaboracija med Thou in The Body nosi naslov Released from Love, v Evropi je bila izdana za nemško založbo Vendetta, ki redno sodeluje z Thou. Takšno sodelovanje se je enostavno moralo zgoditi, saj sta si benda v mnogih vidikih zelo podobna, predvsem pa v temu, da sta zelo hiperaktivna z izdajami. Res je, da so Thou stagnirali za kratek čas in govorilo se je, da naj bi celo razpadli, ampak leto 2014 je pokazalo, da so bile vse špekulacije o razpadu napačne. Letos so Thou izdali izjemno plato Heathen, sledila je kolaboracija, ki ji danes posvečamo del Tolpe, in nato še EP Sacrifice. Prav tako so The Body letos izdali novo plato, oziroma še eno izredno zanimivo kolaboracijo z angleškim elektro umetnikom, imenovanim The Haxan Cloak. Oba benda sta si tudi zvočno precej blizu in se ju uvršča med najpomembnejše sludge doom bende na sceni. Redno hodijo na turneje po svetu in pravkar so na skupni turneji, v okviru katere imajo tudi nekaj nastopov kot kolaboracija, ki jo bomo nocoj slišali.

Če se posvetimo sami glasbi, lahko takoj rečemo, da gre za pravo zvočno pošast. Od samega začetka se kolektiv trudi zgraditi zvočni zid, ki brezkompromisno drži formo skozi celotno ploščo. Masivni zvoki kitar igrajo tukaj najpomembnejšo vlogo skozi vse pasaže, bodisi pri počasnem žaganju ali pa pri odtujenem „hrupovanju“. Če primerjamo oba benda na njunih samostojnih ploščah, je ta kvaliteta oziroma rušilna sila zvoka vedno prisotna. Tukaj ga zgolj nadgradijo z različnimi finesami, ki so vedno v obliki hrupnega ekscesa. Moramo priznati, da glavno formo držijo Thou, The Body pa so kot nekakšen privesek celotne strukture. Kar najbolj izstopa, je vokal Chipa Kinga, kitarista in vokalista pri The Body, saj je njegovo surovo kričanje iz dna pljuč nekaj edinstvenega. Glavno vlogo vokala ima pevec Thou, zato pa vokali Chipa Kinga, ki prihajajo iz ozadja, delujejo še bolj prepričljivo in groteskno. Njegov vokal zelo spominja na emo-violence bende v stilu Jeromes Dream. Chip King se izkaže tudi z vokalom v priredbi Vica Chesnutta, v tistem melanholičnem mirnem začetku.

Kolektiv ustvarja kaotične rife, ki se kopičijo in ustvarjajo nek občutek nelagodja. V takih trenutkih zadeva eksplodira v neko novo dimenzijo, ki je sicer isto glasna, ampak bolj usklajena in prav v teh trenutkih poslušalec doživi največ zadovoljstva. Kolektiv se tudi dobro znajde, ko ustvarja bolj hrupne atmosfere oziroma drone, ampak to je bilo za pričakovati, saj sta oba benda na svojih samostojnih platah vešča tega.

 

Drugi del Tolpe bumov posvečamo zadnjemu EP-ju, ki so ga pred kratkim izdali Thou. Naslov nosi The Sacrifice in je bil izdan za Robotic Empire, ki tako kot Vendetta že dalj časa sodeluje z bendom.

The Sacrifice je zbirka komadov, ki niso našli prostora na plošči Heathen, gre pa tudi za malce drugačne komade od tistih, ki smo jih slišali na celovečerni plati. Še vedno je to isti bend brez kakšnih presežkov, oziroma slišimo komade, ki spominjajo na starejše obdobje benda. Thou so zelo podobno zadevo izdali leta 2009 prav tako preko Robotic Empire, z naslovom Baton Rouge, You Have Much To Answer For. Takrat je šlo tudi za višek studijskih posnetkov, takisto pa smo lahko slišali en kitarski drone komad in eno priredbo od Nirvane. 

The Sacrifice se začne s komadom New Orleans Is A Hole, ki zelo spominja na starejše komade. Gre predvsem za sklop težkih kitarskih rifov s srednje hitrim tempom. Zelo spominja na Eyehategod, ampak interpretirano na svoj način. Komad seveda proti koncu dobi bolj počasno in apokaliptično formo. Podobno zgodbo zaznamo pri komadu Eulogy. Komad I Believe Because It Is Impossible je zanimiv kitarski drone v stilu Sunn O))). Najbolj izstopa skladba Pill, ki zveni kot nekakšna ponesrečena priredba Crowbar, lahko pa spominja tudi na kakšen komad od Godflesh, saj ima ponavljajoče zažagane kitarske rife in zelo ravno bobnanje. Gre za nekako najslabši komad, se nam pa ob poslušanju postavi vprašanje, kaj so pravzaprav hoteli narediti s tem komadom.

Kot smo prej omenili, se tudi na tem EP-ju najde priredba od Nirvane. Tokrat so reinterpretirali skladbo iz plate In Utero, I Hate Myself and I Want to Die, na EP-ju Baton Rouge, You Have Much To Answer For pa so priredili Sifting iz plate Bleech. Thou se večkrat lotijo prirejanja skladb, ki so izven njihovega žanra in to jim vedno dobro uspe. Enkrat so celo napovedali, da bodo naredili kolekcijo priredb grunga, ampak iz tega se ni zgodilo nič.

EP The Sacrifice je namenjen vsem zvestim oboževalcem benda. Thou od vedno spretno izdajajo EP-je, na katerih se vedno najde kakšen biser, zaradi česar ga njihovi privrženci še posebej želijo.

 

http://noladiy.org/thou.html

THOU live at Saint Vitus Bar, Mar. 23rd, 2014 (FULL SET)
The Body - Saint Vitus 2014 (Full Set)
Leto izdaje: 
Avtorji: 

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.