VENETIAN SNARES: Traditional Synthesizer Music

Recenzija izdelka
1. 4. 2016 - 19.00

Planet Mu, 2016

 

Za imenom Venetian Snares najdemo Kanadčana Aarona Funka, očitno nagnjenega k skrbi za konstantno proliferacijo glasbenih izdaj, saj jih je od svojih začetkov izdajanja albumov v predzadnjem letu minulega tisočletja pa do danes nanizal že skoraj trideset. Funka, ki ga je bilo v preteklosti možno že slišati tudi pri nas in ga med drugim najdemo še pod več izpeljavami glavnega psevdonima - kot so na primer Senetian Vnares, Snares Man!, BeeSnares ali Ventriloquist Snakes - se večinoma umešča v polje breakcora ali IDM-a. Predvsem pa se ga opredeljuje kot posebneža, katerega stvaritve so za marsikatera ušesa na meji sprejemljivega ali pač tudi konkretno onkraj nje. Od leta 2001 pa Venetian Snares večinoma izdaja pod okriljem znane elektrončkarske založbe Planet Mu, ki ji poveljuje Mike Paradinas, znan pod imenom μ-Ziq, in pri njenem odvodu Timesig, ki ga je leta 2010 ustanovil prav Snares, je letošnjega februarja izšla spet nova stvaritev. 

Svojeglavi Kanadčan je svežemu albumu nadel obetajoč naslov 'Traditional Synthesizer Music' in - kot smo že nekako navajeni pri njem - se ponovno ne predaja udobni rutini, četudi obljublja »tradicionalnost«. In njegova obljuba pravzaprav ni prazna! Album prinaša 12 komadov, ustvarjenih in posnetih v živo ter sprva v več verzijah, vendar brez naknadnih posegov, vse skupaj pa je nastalo izključno na modularnih sintesajzerjih.

Snares se na 'Traditional Synthesizer Music' večinoma giblje v visokih registrih, zaradi česar je tudi na tem albumu prisotno občutje preganjavice, ki jo je pogosto zaznati pri njegovih stvaritvah. Peti komad po vrsti 'Decembers' je za razliko od svojih pretežno zasanjano nabrejkanih predhodnikov že kar poskočno razigrana viža in tudi njegov naslednik 'Can't Vote For Yourself v1' prinaša dobro mero igrivosti. Komad 'Goose And Gary v2' najverjetneje najbolje pooseblja sam naslov albuma ter bi ga bi bilo poleg prej omenjenega 'Decembers' in komada 'Magnificent Stumble v2' ter predzadnjega 'Health Card10' tudi največje veselje slišati na plesišču. Posebej velja omeniti še 'She Married A Chess Computer In The End', v katerem Snares razveseljuje z zagonetnimi, naslovu primerno rahlo posmehljivo zvenečimi manevri, in zaključni komad 'Paganism Ratchets', kjer najizraziteje bušne na plano Kanadčanova raziskujoča narava. 
          
Kakorkoli - album 'Traditional Synthesizer Music' se izkaže za presenetljivo melodično izdajo z manjšo prisotnostjo kakšnih nasilnejših kontrastov, kot smo jih vajeni pri mnogih njegovih siceršnjih stvaritvah, in vnovič uspe ohraniti dobro mero zagonetnega humorja. Precej netradicionalno poslušljiv izdelek za Venetiana Snaresa.

 

Venetian Snares: Dreamt Person V3
Leto izdaje: 
Avtorji: 
Institucije: 

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness