Padec s platna, izpad iz prakse

Oddaja
22. 5. 2023 - 23.00

Proti koncu decembra 1971 je umetnik izginil za obdobje treh dni. Osebna izjava ob potezi, kasneje uokvirjena in razstavljena v galeriji, se je glasila takole: 

Izginil sem za tri dni, ne da bi o tem predhodno kogarkoli obvestil. V tem času so bile moje poti neznane. 

Izginotje kot avtorsko delo. Ob njem pa vprašanje, kako bi bilo trditev moč dokazati. Je umetnik zares izginil? Kako dosleden je pri tem bil? Kako bi sploh lahko dokumentiral uspeh svoje geste? Ustaljeni pristopi beleženja performativnega dogodka bi pač nasprotovali v njegovi nameri – dali bi videti. Edini dokaz perfromativnosti njegovega izginotja je torej v uokvirjeni izjavi. Avtor jamči zanjo, gledalka pa mu zaupa na podlagi njegovega umetnostnega miljeja. Tako je edino, kar resnično ločuje od fikcije, stopnja zaupanja, s katero javnost sprejme umetnikovo izjavo. 

Zgodovina umika je tako zgodovina pogosto nepojasnjenih odsotnosti, vrzeli – nenadnih in postopnih, bolj ali manj spektakularnih zaustavitev, ki jih ni vedno lahko najti in katerih razlogi so zapleteni in raznoliki. Nekateri so odnehanje postavili kot izjavo in si s tem prizadevali prebiti meje morda že normativnih avantgardističnih vizij. Skušali so razširiti okvire sprejetih definicij svojega poklica – četudi je to zahtevalo odmik od vidnosti, odhod ali, navsezadnje, soustvarjanje mita, v katerem je konec življenja postal nerazločljiv od zadnjega umetniškega dejanja. Vsaka zgodovina teh odhajanj bo neizogibno tako razvejana, kolikor je bilo vrst umika, zaradi česar se trmasto upira teoretskemu pristopu. Vendarle poskusimo. In zato bomo nemara morali oškodovati marsikatero odločitev za izginotje, saj ga bomo za trenutek potegnili iz arhivov in ga ubesedili v etru. 

Naslovna fotografija: Bas Jan Ader, The Fall (1972)

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness