Odprto pismo ministru za finance

Kulturna ali glasbena novica
14. 4. 2014 - 13.00

Spoštovani gospod Uroš Čufer,

 

pred kratkim sem izvedel, da me razen tega, da moram plačati davke, institucija, ki jo predstavljate, obvezuje, da naredim izračun za akontacijo dohodnine. Če sem natančen, sem ta izračun moral narediti že prejšnje leto, vendar se letos ta naloga komplicira do te mere, da postaja resna grožnja za čas, ki mi je na razpolago za realizacijo mojih osebnih projektov.

Naj se vam na kratko predstavim: sem samozaposlen v kulturi in poleg različnih kulturnih projektov končujem doktorski študij. Za razliko od vašega je moje delo v veliki meri neplačano in ravno zato je faktor časa pri meni nekoliko delikaten. Oprostili mi boste rahlo barbarski izraz, ampak meni dejansko gori pod nogami.

To, da me ministrstvo za finance prisiljuje, da se ukvarjam s financami in davki, je preprosto škandalozno in v veliki meri odraža duh državne oblasti. Da ne bo pomote, nikakor se ne navezujem na diskurze, ki jih danes pogosto slišimo in ki obsojajo nekompetentnost in neučinkovitost državne uprave; v veliki meri zato, da bi motivirali razprodajo državne lastnine. Jaz ciljam na nekaj, kar je diametralno oddaljeno od takšnih insinuacij. Mene je strah, da vi eksternalizirate vaše delo zaradi obsedenosti z učinkovitostjo.

Glede na odgovornost pozicije, ki jo zasedate v državni oblasti, verjetno poznate zgodovino pobiranja davkov. Absolutistične monarhije, znotraj katerih so se formirale sodobne države, so več stoletij vlagale ogromno naporov, da prevzamejo kontrolo nad pobiranjem davkov. Zvenelo bo paradoksalno, a celo enemu Louisu XIV., simbolu absolutnega vladarja, ta projekt ni nikoli uspel. Njegov naslednik je nekaj poskusil, a je zadeva hitro propadla. Torej sedite na čelu institucije, ki si je z veliko muke pridobila privilegij, da pobira del ploda, ki ga naredi ljudstvo. Tega privilegija ni treba deliti z ostalimi, temveč ga skrbno čuvati.

Dejstvo da mene, ki nimam nobene diplome za vodenje financ, pooblastite, da dejansko delam vaše delo, ni posledica vaše neučinkovitosti ali lenobe, temveč je po vsej verjetnosti ravno posledica vaše želje po preveliki učinkovitosti. Nekdo v vaši instituciji je po vsej verjetnosti nekega dne prišel do briljantne ideje, da se bodo davki lažje računali, če v tem sodeluje cela nacija. Meni pa se počasi zdi, da razen tega, da sem samozaposlen v kulturi, postajam samozaposlen tudi v javnih financah. Ta vaš brezupni postopek me tudi spominja na procese, ki že vodijo izobraževalne in zdravstvene institucije proti privatizaciji. Odpira mi se namreč veliko vprašanj: zakaj moram uporabljati neki čuden računalniški program? Kdo je naredil ta program? A so ga naredili zaposleni znotraj ministrstva ali zunanje privatne firme? A bom naslednje leto moral pridobiti tudi kakšno diplomo iz računovodstva? A je moje slabo prispevanje državnemu proračunu razlog za to, da moram sam računati svoje davke? Cel kup vprašanj, na katera me je strah iskati odgovore.

Če sem popolnoma nemočen, da spreminjam politiko svoje države, to ne pomeni, da bom indiferenten do groženj, ki me zadevajo osebno. Za izračun akontacije dohodnine sem porabil okrog deset ur. V to štejem samo delo na izračunu, konzultacije, ki sem jih moral imeti s prijatelji, čas, ki sem ga porabil za razmišljanje o tem problemu in njegovem vplivu na družbo, in na koncu čas, ki sem ga porabil za pisanje tega pisma. Ta izračun mi na koncu sploh ni uspel in sem enostavno plačal profesionalcem, da to naredijo namesto mene. To me je stalo petdeset evrov in jih štejem kot pet delovnih ur.

S tem, da ste mi odtujili del mojega življenja in lastnine, ste mi naredili določeno škodo. Zato sem se odločil, da bom od vas izterjal odškodnino. Če sem jaz porabil deset ur za vaše delo, pričakujem, da boste vi porabili deset ur za moje. Zato vam pošiljam nalogo in navodila za njeno realizacijo.

V svoji doktorski disertaciji se ukvarjam z vplivom disciplinarnih režimov na slikarstvo v času akademizma 17. stoletja. Zato od vas zahtevam, da naredite raziskavo zapisnikov kraljevske akademije slikarstva in kiparstva od leta 1680 do leta 1682. Zapisnike najdete na spletni strani www.gallica.fr, če v iskalniku napišete Procès-verbaux de l’Académie royale de peinture et sculpture tome 2 (prose-verbo d lacademie rojal de peinture et skulpture tom 2). Omenjene zapisnike najdete od strani 161 do 238. Glede na to, da ste doktorirali v Parizu, verjamem, da vam francoščina ne bo predstavljala problema.

Od vas ne pričakujem, da postavljate hipoteze, še manj, da jih dokazujete. S tem se ukvarjam jaz. Fokusirajte se na banalne informacije: kdo je sprejet v Akademijo, pod kakšnimi pogoji, koliko časa traja preizkus in kakšne dodatne pogoje predvideva. Zanimajo me pravilnosti in odstopanja. Kdo je nagrajen, a kdo kaznovan in na kakšne načine. Kaj še? Ja, učenci akademije so zelo pomembni. Mogoče celo najbolj pomembni! Zanima me, kakšno je njihovo izobraževanje. Zanima me, ali boste v zapisnikih opazili kakšna odstopanja od utečenih in znanih akademskih struktur izobraževanja. Kako reagirajo učenci na zahtevano disciplino. Zanimajo me principi dodelitve nagrad učencem.

Vem, zadeva vam se verjetno zdi popolnoma abstraktna in nerazumljiva, a vam zagotavljam naslednje: ko se boste seznanili z osnovnimi pojmi, bo zadeva stekla sama od sebe. Za razliko od mene, ki nisem imel nobene osebne koristi od računanja akontacije dohodnine, boste vi mogoče spoznali cel kup enih interesantnih zadev. Kdo ve, mogoče boste popolnoma spremenili pogled na problem učinkovitosti.

Želel bi, da mi rezultate vaše raziskave pošljete najkasneje do 31. maja. Za vse dodatne obrazložitve me lahko kontaktirate osebno.

V pričakovanju rezultatov vaše raziskave vam pošiljam izraze najglobljega spoštovanja.

 

Andrej Pezelj

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentarji

Ma bravo!;) Predlagam, da začneš tudi zbirat denar za tožbo, s tem je treba iti do konca;p

Vrhunsko

 

Kapo dol! Bravo!

Bravo Andrej!

hehe, hudo!

Ne da bi branil razbohoteno in neučinkovito birokracijo, ampak tole je kr neki. Avtor očitno nima pojma, kako država deluje in kaj država sploh je ("sedite na čelu institucije, ki si je z veliko muke pridobila privilegij, da pobira del ploda, ki ga naredi ljudstvo" đizs kakšna neumnost). In potem malo duhoviči, ker boljšega v navalu nemoči nad nekaj številkami pač nima. Škoda da k izgubljenim 10 uram ni prištel še dveh, ki jih je izgubil za pisanje tegale nujno potrebnega članka. Ampak pizditi čez državo je - v nasprotju z kakšnim pozitivnim prispevkom, pa četudi v obliki 10 ur letno - nekaj, za kar si velja vzeti čas, kajne?

1. Obvezuje te zakon, ki je bil sprejet v parlamentu, in ne ministrstvo kot institucija?
2. Louisu XIV in ostali vladarji so skušali prevzeti davke od lokalnih oblastnikov ki so imeli pravico do pobiranja dajatev
(ni se boril z ljudstvom za njihov plod). Želiš da se vrnemo nazaj v fevdalne čase?
3. To, da zavezanec sam opravi izračun akontacije dohodnine ni nobena slovenska posebnost, in ni briljantna ideja nekoga na MF RS.
4. Ponovno, izračun akontacije dohodnine je tvoja zakonita dolžnost.
5. Imel si osebno korist od računanja akontacije - ne bo ti treba plačati kazni.
*neverjetno banalna tema doktorske disertacije - nobena norost ni, da je tvoje delo v veliki meri neplačano

birokracija je v takšnem kaosu, da ga gordijskega vozla, ki ga je sama ustvarila, nikakor več ne zna razvozlati ... pa da ne bi še kaj zajebal hočejo natovorit na pleča jebenih strank, da se same nategnejo ... eeee, nema leba bez mutike! zakoni, dolžnosti, my ass!

bravo!!!

Začetek prispevka obeta, na koncu pa izpade mlačno in prisiljeno duhovito. Če je računanje akontacije dohodnine največji problem slovenske birokracije in obdavčenja samozaposlenih, potem živimo v sanjskem sistemu. Pa mislim, da bi celo državni birokrat brez humanistične izobrazbe vedel, da se Louisu XIV po slovensko reče Ludvik XIV.

ČISTO ONANIRANJE. DOKLER SE ČUFARJEM, JANŠEM IN JANKOVIĆEM NE ZGODI ULICA...JE TO TAKO KOT BI HODIL Z BEJBO IZ INTERNETA. ŠKODA, KER ZNAMO SAMO GOVORITI IN PISATI...NE PA STOPITI NA ULICO IN TE JEBCE SPRAVITI IZ OBLASTI.

ni čist tako, kot si zapisal, razumem pa tvojo jezo.

http://www.youtube.com/watch?v=Jk-Bf9esu0k

Mislim, da je zgornji naslov edini odgovor na vse probleme današnje, le, da seveda obstajajo vedno drugače misleči. Na 101:30 minuti je del, ki zadosti nejevernim tomažem, pa tudi delu populacije, ki ne mara BMZ-ja. Vsi ti so namreč del problema, ki ste ga odprli!

Jao, kakšno nakladanje.

Davki se v osnovi ne pobirajo zato ker bi se nekomu to zdelo fino, pač pa zato, da se iz tega financirajo skupne potrebe - gasilci, zdravstvo, policija, šolstvo, ja, tudi kultura.

Seveda je najbolj fino skrbeti zgolj za lastno rit. "Neoliberalci" davkov sploh ne bi plačevali, "levi kulturniki" (pojme sem dal v narekovaje!) pa jih ne bi računali.

Ampak ko bo pa zagorelo ali ko jih bodo oropali, bi pa vsakdo takoj imel gasilce in policijo pri sebi. In ko bo potrebno pobrati subvencijo ali pokriti (heh, socializirati) privatne izgube, bodo spet oboji brezsramno pričakovali državni denar.

Mimogrede, za pisarjenje po internetu in kofetkanje pa imamo čas, kajne?

Življenje v skupnosti zahteva da posameznik del svoje energije, časa ali denarja nameni skupnosti.

Mamini sinčki tega seveda ne razumejo.

Socialna mobilnost izboljšuje skupnosti. To je moj prispevek v obliki časa in dveh stavkov.

A ti negativni komentarji so iz državne uprave?

Sej vecina verjetno (namerno) ni dojela da je v teh 10ih urah ze vracunano 'pisarjenje po netu' in samo smeti z imbecilnimi 'bodimosolidarni' komentarji.
Gre za cas, ki je posamezniku odtujen zaradi 'izboljsav in inovacij' skrajno neumnega sistema bolj kot za nestrinjanje s pobiranjem davkov.
Zalostno je, da je v javnem sektorju zaposleno cisto prevec obcutno nesposobnih ljudi (lastne izkusnje), ki si med seboj znajo kriti hrbte. Ljudje, ki pa bi mogoce bili vec kot kompetentni in predvsem (!) racunalnisko pismeni ostajajo na zavodu, ker niso hceri/sestre/tete nekoga od srecno zaposlenih.
Pac nesposobni in nepismeni nam vladajo...
Will we let them?

Če je kaj v slovenski birokraciji enostavnega je to ravno dohodnina. Celoten sistem pozna izjemno malo olajšav in pa izjem. Pogledično je bil tudi končni račun profijev poceni (za ta znesrk, te navadno niti pozdravijo ne - predvidevam, da tudi zanj nisi plačal.

Pač nardiš tko kot vsi ostali, ni zares problem, nobenmu se ne da, jebiga

Ne maram špekulirati o avtorjevi globlji osebni motivaciji za zapis besedila, a si ne morem kaj. Oba z ministrom sta študirala v Parizu in ker sta si zato na enakem "nivoju", avtor meni, da zakon zanj ne bi smel veljati, a ker je temu vseeno klonil, naj minister zanj naredi njegovo domačo nalogo za posebno šolo? Ha, ha, ha. Imbecilno.

Ne vem po cemu so nekateri zakljucili da je ta tekst proti socialni drzavi. Mogoce bi moral bolj izpostaviti dejstvo da ne gre za kolicino davkov, temvec za nacin racunanja davkov in kaj tocno to predstavlja. V bistvu tekst problematizira tisto za kar bi lahko rekli da je proces privatizacije javnih financ, kar bi lahko bilo resna groznja za socialno drzavo (ki bi itak morala bit se bolj socialna kot je)
Zdi se mi da je eden od razlogov za nesporazum dejstvo da doloceni bralci mesajo odgovornost posameznika do drzave in liberalizacijo delovnih odnosov. To so dve cist razlicne zadeve. drzavljanska dolznost je placati davke, ne jih racunati. racunati jih je treba zaradi tega ker je drzava dovolila da se en ogromni del delovne sile reducira na te prekerne delovne odnose. Ce povem malo ilustrativno, pred desetimi leti bi mi lahko rekli naj neham filozofirat in zacnem zares delat. Danes pa tega ne morete vec, kajti ce bi se zaposlil v kaksnem restoranu, sportnem klubu, tovarni, itn bi po vsej verjetnosti moral odpret novi sp in na isti nacin racunat davke in ali placat racunovodjo. Torej tistim ki so kritizirali tekst v imenu socialne drzave, se ocitno zdi cist naravno in samoumevno da en natakar, ki dela 50 ur na teden se povrh tega racuna davke. Super socialna drzava!

Na stevilne zaljive komentarje ne bom odgovoril, vsem ostalim pa hvala na komplimentih.

Andrej,
še pred desetimi leti je moral natančen dohodninski izračun, s priloženimi večjimi računi itd., na davčno upravo naslavljati vsak delovno aktiven državljan.
Mene pri tej temi skrbi nekaj povsem drugega. Namreč, ko zakonik postane prezapleten, da bi ga razumela večina pismenih državljanov, so vrata na stežaj odprta za lobi-odvetništvo in skorumpirano sodstvo. In ko pravilna izpolnitev dohodninske napovedi postane taka magija, da je ne obvlada niti (sicer najverjetneje funkcionalno pismen?) študent doktorskega študija, so vrata na stežaj odprta za ??

ma ja poslji mu to, to bi moral prebrati na vse zgodaj zjutraj preden odfrci od doma... ce bi hotel biti predrzen, bi moral pismo nasloviti:
zakaj bi postal tehno-gold-smmart ce nisem osel?

(davki se danes pobirajo zato mlada gnada, da se financira prsut v Bruslju... ena zanimiva, ne vem ce ste gledali ta dokumentarec, ampak naredil ga je doktorski student iz Avstrije na temo lobiranja v EU ... pa poglejmo zakaj se danes v EU pobirajo davki .... https://www.youtube.com/watch?v=JEaK2OteEws )

enjoy!

Strinjam se z Odtokom: izpolitev dohodninske napovedi je del funkcionalne pismenosti in prav na tej točki kritika zbirokratizirane države v tem tekstu pade. Problemi z obdavčitvijo in dodatnim delom, ki ga država prelaga na pleča državljanov, seveda obstajajo, ampak zgornji tekst jih ne kritizira, ker se osredotoči na nekaj, kar v resnici sploh ni problem. Je pa Andreju nekatere probleme uspelo načeti v komentarju pod tekstom in upam, da jih bo razvil naprej na kakšnem drugem mestu, ker je tema vsekakor vredna kritične pozornosti.

Kakšna kategorija pe je to - 'funkcionalna pismenost' - če ne ravno kategorija, ki jo je uvedel birokratski establišment (in so se ga na široko posluževali liberalni aktivisti, da bi drugim dokazovali, kakšni debili da so Slovenci, ki na globalnih lestvicah redno padajo na merilih fp in kako so oni bolj kul); kako hitro od pojma 'pismenosti' pridemo do pojma 'funkcionalne pismenosti', me zelo čudi. Pojmovna razlika je ogromna.

Danes je plačevanje davkov znanost,
utaja davkov pa umetnost.

Prave umetnosti in znanosti država noče, še več - boji se jo,
... ker bi lahko prinesla toliko potrebovane spremembe.

Andrej, kot samozaposlenemu v kulturi ti država vsak mesec plačuje prispevke za socialno varnost (kakšna je višina, sam veš). Ti je to samoumevno?!? Naj ti ne bo. Svobodni novinarji si morajo to plačevati sami, pa tudi marsikje po Evropi samozaposleni niso deležni tega 'luksuza'. Samo predstavljaj si, kako bi bilo, če bi moral ta znesek vsak mesec pokriti iz svojega žepa! Dobro si to predstavljaj, pa boš kmalu manj nesrečen, ker moraš sam sešteti nekaj številk in ulomkov.
Ni mi jasno, kako si lahko za izračun akontacije porabil pet ur? A sem jaz slučajno genij ali kaj, ker sem to naredil v eni uri?

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness