Kurja polt double bill: Vudu, neon in polna luna

Oddaja
8. 5. 2023 - 13.30
 / Kinobar

Jacques Beckerjeva Luknja in Kurja polt na splošno!
 / 8. 5. 2023

Drugi del današnjega Kurji polti posvečenega Kinobara bo govoril o filmu Mona Lisa in krvava luna. V čast festivalskemu duhu, demokraciji in svobodi govora se tokrat recenzije lotevamo skupinsko, s pomočjo nadobudnih kurjepoltežev in kurjepoltke, ki so z nami podelili svoje vtise. V kontekst filma nas vpeljejo Tajda, Andrej in … neznanec, ki se je predstavil kot Wolfgang, čeprav nam je zvenel nenavadno domače …

Gledali smo Mona Lisa in krvava luna …

Mona Lisa je torej dokaj nesocializirana mladenka, ki je zaradi svojih nadnaravnih sposobnosti že od otroštva zaprta v umobolnico. Z mislimi lahko namreč nadzira gibanje ljudi okoli sebe. Ta skill najprej sama uporabi za pobeg iz ustanove, nato pa v njej priložnost za lahek zaslužek – oziroma lahek rop — uzre striptizeta, ki jo vzame pod svoje okrilje. V filmu se zgodi mnogo, mnogo stvari – od pobega, do prevare in nedvomno se sprašujete: je vse skupaj le brezglava zabava, ali se morda pod sladkornim ovojem skriva tudi kakšno tehtnejše sporočilo?

Ena od glavnih tem je bila …

Kljub temu da film obravnava teme prisilne hospitalizacije, prostitucije, neodgovornega starševstva, preprodaje drog in ameriške policije, se nekako uspe izogniti zamorjenosti ter moraliziranju. Ko nas že z vseh strani duši performativna družbena ozaveščenost in površinska reprezentacija, ki služi zgolj kljukanju seznamov aktualnih woke idej, Mona Lisa in krvava luna svojim likom pusti dihati. Tajdino misel nadaljuje Oskar.

Všeč mi je blo kako …

Režiserka Ana Lily Amirpour je v svojem filmu uspela do likov razviti empatijo, ki ne zahaja v pokroviteljstvo ali pomilovanje. Njihove okoliščine niso idealizirane do točke banalnosti, a liki posedujejo dovolj moči, da znotraj njih upravljajo s svojo usodo. Ni misery porn, a je obenem tudi več kot zgolj karikirana eskapada, ki bi like zgladila v neke udarne one liner mašine. Seveda pa tudi večplastni liki postanejo tridimenzionalni, le če so dobro odigrani. Kaj lahko povemo o igralcih?

Gospod, ki je igral policista …

Kate Hudson, ki je v filmu upodobila prostitutko Bonnie, sicer že celo svojo kariero igra moško fantazijo – lepo, sproščeno, zabavno, kul punco. Bila je originalna groupiejka v Almost Famous, potem je bila sanjsko dekle v neštetih romantičnih komedijah. V njenem zadnjem filmu, Glass Onion: A Knives Out Mystery, se je medijsko pokrivanje njene vloge osredotočilo predvsem na njeno fenomenalno, starosti kljubujočo, bombastično postavo v kopalkah. No, tudi v filmu Mona Lisa in krvava luna je njen trebuh razgaljen, a kamera ne skriva rahlo ohlapne kože bivše nosečnice. Seveda je še vedno suha in konvencionalno privlačna, a morda prvič v življenju pred kamero ne vleče trebuha tja nekam proti hrbtenici. Podobno kot smo v Vse povsod naenkrat prvič videli sproščeno držo Jaime Lee Curtis, v filmu Mona Lisa in rdeča luna prvič vidimo sproščeno Kate Hudson. Trebuh se ji tokrat ne glede na to, kako suh in skoraj popoln je, poveša čez elastiko kratkih hlač. Prvič sta njen lik in igra postavljena pred njen videz. Žanrski film tako osvobaja ženska telesa …

Ampak kaj bomo zdej komentirali …

No, toliko torej o Kate Hudson. Česa še nismo omenili?

Kaj je še blo pri tem filmu …

Del »aktivne scenografije« je tudi nočni čas – nanj in na skrivnostno dogajanje namiguje tudi naslov filma, ki ne vključuje le imena najbolj enigmatične ženske na svetu, ampak omenja tudi luno. Pa ne kakršnekoli, ampak celo krvavo. Kako je ta motiv umeščen v film?

Vsaj ene desetkrat vidmo luno …

Noč, polna luna in menstra - zveni kot film o čarovnicah. Ampak ni. Ni zares grozljivka, ni znanstvena fantastika, ni film maščevanja in ni zgodba o odraščanju. Kaj pa potem je?

Ne vem, tko quirky …

Teenage mutant Quentin Tarantino sicer še ni žanrska kategorija, a je vseeno dober opis zmesi žanrskih elementov, ki film sestavljajo. Uvodni prizor, v katerem se pacientka postavi po robu spakljivi medicinski sestri in pri tem prelije nekaj njene krvi, v spomin prikliče bolnišnični prizor iz Ubila bom Billa. Protiutež nasilju in temačno paranormalni atmosferi predstavljajo situacijski ter karakterni komični elementi. Hkrati Mona Lisina družbena neprilagojenost in zmedenost filmu dodata nekakšno naivno toplino, h kateri dodatno prispeva tudi moralno neoporečen lik malega Charlieja. Četudi je dobrodošla, pa mehkosrčnost likov in pripovedi, ki sprva delujejo zastrašujoče, ni čisto edinstvena kvaliteta.

A je slučajno kdo od vaju gledal …

Glavna kvaliteta filma je skratka spreobračanje pričakovanj. Ta presenečenja skupaj s humornim tonom in toplino, ki se v prizore prikrito prikradeta izza vogalov temnih ulic, ustvarijo res prijetno, da ne rečemo prikupno filmsko izkušnjo. Eden najočitnejših primerov spreobračanja žanrskih tropov v filmu je njegova na veliko oglaševana chase scena.

Chase scena v tem filmu …

Z dovolj vztrajnosti pa lahko v vsakem filmu najdemo pomanjkljivosti. Kaj je narobe z Mono Liso in krvavo luno?

Kadri so taki klasični …

No, ta kritika ni bila ravno uničujoča. Točne cifre, o katerih se sprašuje naš sogovornik, so seveda industrijska skrivnost. Lahko pa filmu pripišemo nek prestiž že iz nabora igralcev, kot so Kate Hudson, Craig Robinson in Jeon Jong-seo, ki smo jo v filmu Požiganje lahko videli leta 2019 v Kinodvoru. Na neki točki naj bi vlogo dobrosrčnega dilerja odigral sam Zac Efron. Tudi iz dejstva, da je bila premiera filma na Beneškem filmskem festivalu, lahko sklepamo, da produkcija ni bila ravno finančno podhranjena in da je potemtakem film komercialno usmerjen ter zato šparoven z eksperimentiranjem. Kljub temu so splošni vtisi pozitivni. Mona Lisa je dosegla, če ne celo presegla pričakovanja.

Lahko dodam, da sem…

Mona Lisa in krvava luna je našim sogovornikom ponudila ravno prav opojen koktejl žanrske prismuknjenosti in ameriške indie dostopnosti. Seveda pa to ni bil edini film na Kurji polti, ki je tako ali drugače potešil filmsko žejo. Udeležbo na naslednji ediciji festivala zato toplo priporoča Wolfgang.

Za vsak film k ga zamudim…

Recenzije Andreja, Oskarja, Tajde, Vida in Wolfganga je skupaj sestavila Vanja. Film Mona Lisa in krvava luna pa lahko ujamete na rednem sporedu Kinodvora.

 

Naslovna fotografija: odrezek strani iz zina, ki je nastal na delavnici Naredi si fanzin! na 10. ediciji festivala Kurja polt.

 

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.