Kreativni center Poligon ugotavlja: kulturni delavci niso prisesani na državo!

Kulturna ali glasbena novica
29. 3. 2021 - 15.10

Pozdravljeni v današnji Kreativni inšpekciji, kjer vsakih 14 dni ponedeljkove kulturne novice v sodelovanju s Centrom za kreativnost namenimo pokrivanju kulturno-kreativnega sektorja. Tokrat bomo govorili o drugi raziskavi finančnega stanja kulturnih delavcev v času korona krize, ki so jo izvedli sodelavci kreativnega centra Poligon. Okoli 1500 kulturno-kreativnih delavcev, kar je približno 5 % vseh, je septembra in oktobra lani sodelovalo v merjenju učinkov epidemije na njihovo ustvarjanje in življenje. Izsledki potrjujejo pesimistične napovedi spomladanske raziskave izpred enega leta: razmere v kulturnem sektorju se naglo slabšajo in za to prav gotovo niso krivi bojda na državni aparat prisesani samozaposleni. 

Oba dela raziskave sta delavce v kulturi vprašala o izpadu posla in prihodkov, o tem, kako se soočajo s krizo in kakšne so njihove napovedi za prihodnost, o sestavi njihovih prihodkov in o prihrankih ter o vzdržnosti trenutne situacije za dolgoročno preživetje. Razlikovala sta se v tem, da se je prvi del posvetil takrat še novim elementom dela in življenja od doma, medtem ko je drugi bolj poudaril ekonomske posledice korona krize za delavce v kulturi. Več o tem, zakaj je druga raziskava pomembna in kaj so do zdaj njeni bistveni izsledki, pove njena vodja, sociologinja, dolgoletna neodvisna raziskovalka in soustanoviteljica kreativnega centra Poligon, Eva Matjaž.

Izjava1 

Raziskava je pokazala tudi veliko ogroženost mladih samozaposlenih kulturnikov. Več o tem Matjaž.   

Izjava2

Jasno je, da je epidemija zdesetkala delovanje kulturnega sektorja, a stanje že pred njo ni bilo rožnato. Zakaj je temu tako in kako pretekle tegobe sektorja še vedno strašijo v današnji krizi, obrazloži Matjaž.

Izjava3

Nameni so bili, kot kaže, na pravem mestu in raziskava je zadela svoj cilj, kot njeno praktično rabo komentira predsednica društva Asociacija, Inga Remeta.

Izjava4

Kulturno-kreativni sektor za razliko od ostalih najbolj prizadetih sektorjev korona krize ni bil deležen pomoči, zasnovane posebej za potrebe sektorja, situacija pa je, kot kaže raziskava, iz dneva v dan slabša. So se izvršilni organi, ki bi prvi morali priskočiti na pomoč, odzvali na raziskavo?  

Izjava5 

Dokler bo država selektivno gluhonema za tegobe kulturno-kreativnega sektorja, lahko, če parafraziramo Evo Matjaž, objavimo še deset takih raziskav, a to ne bo zares pomagalo. 

Medtem ko kulturno kreativni sektor gori, se Poligon pripravlja na tretjo raziskavo, h kateri vabi vse vrste kulturnih delavcev. Zanimale jih bodo predvsem ekonomske in psihološke posledice eno leto trajajočih protikoronskih ukrepov. S svojim mailom, na katerega vam bo poslan vprašalnik, se lahko prijavite na spletni strani platforme www.poligon.si

 

Današnji inšpektor je bil vajenec Lenart, ki ga je usmerjal polkovnik Matej.

 

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness