V kakšnih stanovanjih smo ostajali doma?

Kulturna ali glasbena novica
10. 5. 2021 - 15.10

Ostani zdrav in ostani doma sta bili veliki mantri prvega in drugega obdobja samoizolacije, ki sta Slovenijo prevzeli kot posledica ukrepov za zajezitev širjenja koronavirusa v letu 2020. Umik v stanovanja, na čemer je temeljila epidemiološka strategija, je razkril in ustvaril mnoge težave, s katerimi se sooča slovenski stanovanjski trg. V zadrugi Zadrugator so 16. novembra 2020 v misli na to splovili spletno anketo, naslovljeno »V kakšnih stanovanjih ostajamo doma?«, rezultati katere so postali znani pred mesecem dni. Zadrugator s sestrskim Inštitutom za študije stanovanj in prostora se že od leta 2016 trudi s povezovanjem, zagovorništvom in raziskovanjem zagotavljati ugodne in kakovostne bivanjske pogoje, od lani pa so sofinancirani z razpisnimi sredstvi Centra za kreativnost, kar je ekipi omogočilo opraviti dotično anketo.

Prvič podcastovsko
 / 23. 5. 2020

V rezultate nas je uvedla članica Zadrugatorja Maša Hawlina.

izjava

Rezultati ankete, ki si jih lahko preberemo na spletni strani Zadrugatorja, so še pokazali, da je v času epidemije veliko večji delež gospodinjstev preobremenjen s stanovanjskimi stroški, kar je pri mnogih rezultiralo v začasni ali trajni selitvi. Kljub temu je 57 odstotkov anketirancev svoj položaj ocenilo kot varen, kar pojasni Hawlina.

izjava

Na Posvetu o položaju študentov v Sloveniji, ki ga je 21. maja gostil Državni svet, je Klemen Ploštajner, prav tako iz Zadrugatorja, strnil tako imenovano stanovanjsko problematiko v Sloveniji.

izjava

Ker so člani Zadrugatorja mnenja, da ima ključno vlogo v korigiranju stanovanjske problematike država, so na akterje s področja stanovanjske zakonodaje naslovili predloge ukrepov za blažitev stanovanjskih stisk v času epidemije in splošnejše ukrepe za izboljšanje stanovanjskega področja. Med njimi: oprostitev ali zamrznitev najemnine za gospodinjstva, ki so se jim zaradi epidemije znižali dohodki, zakonska prepoved deložacij ter aktivacija praznih občinskih in državnih prostorov za stanovanja in socialne storitve. Za naštete predloge pa pristojni niso izkazali posluha.

Sogovornico Mašo Hawlino smo vprašali še o prihodnosti zadružništva v okvirih obstoječe zakonodaje.

izjava

Ja, pregovorni ptič ima vse razloge, da bi se sramoval svojega gnezda, a kaj ko ne more drugam.

 

Inšpekcijski nadzor je vršil Metod.

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.