Krater sredi mesta

Kulturna ali glasbena novica
14. 6. 2021 - 15.10

V okviru projekta RUK in v sodelovanju društev Trajna, prostoRož, Društva za permakulturo Slovenije ter oblikovalca Roka Oblaka je na območju že 30 let mirujoče jame za Bežigradom nastal ustvarjalni laboratorij Krater. Od 8. junija naprej pod okriljem laboratorija poteka poletna šola, ki se osredotoča na razvoj novih materialov iz raznoraznih bioloških odpadkov.

Udeleženci se iz lokalnih surovin učijo izdelovati ekološke stenske tapete, setvene platoje in ekološki papir ter bioizolacijo iz materiala, najdenega na kraju šole. Po besedah idejne vodje Gaje Mežnarić Osole skušajo oblikovalci in arhitekti s tem v prvi vrsti, citiramo, »nasloviti izzive antropocena. Eksperimentiranje z lokalnimi surovinami prinaša priložnosti za nove krožne ekonomije, hkrati pa nas povabi k spoznavanju okolja, v katerem živimo in od katerega smo soodvisni.« Konec citata. Mežnarić Osole podrobneje opiše aktivnosti šole.

Izjava

Namen tridnevne delavnice, ki je potekala od petka do nedelje prejšnji teden, je bil poleg priučevanja produkcijskih veščin spodbujanje povezovanja na mednarodnem nivoju, saj so pri dejavnostih sodelovali tuji mentorji, med njimi portugalski arhitekt Pedro Jervell in italijanski kolektiv Brave New Alps. Udeleženci so predočili svoje poglede na pomen skupnostnih ekonomij, katerih praks ne diktira samo plačni realizem in materializem, ampak tudi specifični izzivi, ki ženejo k različnim tipom združevanja in informiranja. Pa vendar, ali je obči družbeni ustroj sploh naklonjen takšnemu delovanju? Več o tem Mežnarić Osole.

Izjava

Kljub temu pa Mežnarić Osole izpostavi, da projekt Ustvarjalni laboratorij Krater nima trajnega finančnega zaledja in da je primoran životariti na trgu dela. Kaj storiti, da bi se lahko ohranil? Kako na splošno pristopiti k problemu prekarnega projektnega dela?

Izjava

Zaenkrat se nam je laboratorij predstavil s predavanjem Davorina Peršiča o vlogi in razvoju Schillerjeve estetike in pa tridnevno delavnico o konceptu skupnostnih ekonomij v praksi. Mežnarič Osole za konec pove o prihodnjih dejavnostih projekta.   

Izjava

S prijavo se lahko pridružite dejavnostim Ustvarjalnega laboratorija Krater vse do 17. junija. 

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness