LINŠKA MREŽA KULTURNEGA DELAVSTVA

Kulturna ali glasbena novica
28. 6. 2021 - 15.10

Današnja kreativna inšpekcija je na obisku v Linzu. Obiskali smo krovno neodvisno kulturno organizacijo Kulturplattform Oberösterreich, ki sodeluje s 183-imi neodvisnimi društvi v deželi Zgornja Avstrija. Povprašali smo jih o ciljih in vizijah njihovega delovanja. Kulturno platformo nam je predstavil vodja organizacije Thomas Diesenreiter.

Izjava

Skupni proračun Kulturne platforme znaša približno 300.000 evrov na leto. Petdeset odstotkov vseh sredstev prispeva zvezna dežela Zgornja Avstrija. Sredstva so namenjena predvsem storitvam, ki jih organizacija nudi svojim članom. Poleg izobraževanj, izbranih oglasov in razpisov na področju umetnosti in kulture spada mednje tudi digitalno orodje za računanje pravičnih honorarjev, namenjeno delodajalcem v kulturnem sektorju. S tem spodbujajo vse delodajalce, da te podatke predstavijo pristojnim organom, ki jih financirajo, in tako zahtevajo povečanje sredstev. Drugo polovico dohodkov sestavljajo članarine in donacije ter prihodki od delavnic in oglasov v raznih publikacijah društva.

Od preloma tisočletja se je v Linzu financiranje neodvisnih organizacij drastično zmanjševalo. Trenutno so deležni le petdeset odstotkov sredstev, ki so jih dobivali pred dvajsetimi leti. Diesenreiter  pojasni, v čem vidi glavni razlog za primanjkljaj.

Izjava

Leta 2020 je na mesto avstrijske kulturne ministrice stopila Andrea Mayer iz stranke Zelenih. Diesenreiter komentira, da je zaradi večinske moči Avstrijske ljudske stranke manevrski prostor za neodvisni del kulture izjemno omejen.

Izjava

Čeprav je ministrstvo dokaj neodvisno pri odločanju o tem, kam se bodo stekla dodatna sredstva, je 95 odstotkov celotnega proračuna namenjenega državnim kulturnim ustanovam. Letos je ministrstvo namenilo dodatnih 700.000 evrov neodvisnim kulturnim organizacijam, ki delujejo po vsej Avstriji. Tristo jih je dobilo podporo ministrstva, kar na koncu znese skromnih 2000 evrov več v letnem proračun Kulturplattforme Oberösterreich. Čeprav so s tako omejenim proračunom možnosti dolgoročnih sprememb v kulturnem sektorju majhne, Diesenreiter pove, da jim je lani kljub krizi uspelo zagotoviti kratkoročne izboljšave za kulturne delavke in delavce.

Izjava

Kraj dogajanja: 

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness