Z glasbo oživljena poezija

Kulturna ali glasbena novica

Včeraj se je pred prostori Škuca na Starem trgu 21 pričel 28. literarno-glasbeni festival Živa književnost, v okviru katerega se bo do nedelje, 5. septembra, zvrstila četica dogodkov iz bogatega programa. Prepoznavno prizorišče v centru Ljubljane bodo tako vsak večer ob osmih napolnili književni pogovori, avtorska branja in koncerti.

Tradicionalni festival ー star že skoraj toliko kot samostojnost naše domovine ー vsako leto ponudi svojevrsten preplet literarnih in glasbenih ustvarjalcev. Prve izbereta dva selektorja, medtem ko so drugi izbrani na podlagi festivalskega razpisa, pri čemer si lahko literatke in literati sami izberejo glasbenika ali glasbenico, s katero želijo nastopiti. Program in koncept nam je podrobneje opisala Vesna Lemaić, ena izmed organizatoric festivala in selektorica slovenskega bloka avtorjev.

Izjava

Posebnost letošnje izvedbe festivala je, da so k sodelovanju povabili dva domača avtorja, Matjaža Lunačka in Vlada Verbiča, ki sta namesto pesniških zbirk nedavno objavila biografiji, posvečeni pesnikoma. Lunačku je izšla poetična biografija z naslovom Rimbaud za vedno, v kateri se avtor skozi prizmo psihoanalize loteva tako življenja kot poezije velikega francoskega simbolista. Verbič, sicer priznani specialist za poezijo Karla Destovnika - Kajuha, pa je napisal literarno biografijo tega slovenskega pesnika, ki nosi naslov Prestreljene sanje. Lemaić smo povprašali, po kakšnem kopitu je izbrala domače avtorje, ki so se uvrstili na festivalski program.

Izjava

Omenjena pesnica Natalija Milovanović bo svojo poetiko razgrnila v nedeljo, na zadnji dan festivala, pri čemer ji bo družbo delala Eneja a Marok, kar je umetniško ime mlade ljubljanske glasbenice Eneje Golob Džananović, ki je, kot pravi, šele med karanteno ー ko je ostala zaprta sama s kitaro, looperjem in mikrofonom ー spoznala, kaj vse ji glasba lahko da. Pesnica Alja Adam, sicer tudi znanstvenica in specializantka geštalt psihoterapije, bo ob spremljavi Quentin Droueta nastopila v četrtek.

Letošnji blok tujih avtorjev je izbral Brane Mozetič, ki se zaradi obveznosti ni mogel odzvati na naš klic, zato je misli o teh avtorjih strnila kar Lemaić sama.

Izjava

Organizatorji festivala so pripravili tudi pester spremljevalni program z naslovom O’ živela knjiga, namen katerega je ー kakopak ー v svet književnosti pritegniti otroke in mlade ter spodbujanje branja in ustvarjalnosti nasploh. V tem tednu bodo tako poleg osrednjega programa na sporedu tudi lutkovne in gledališke predstave, delavnice kreativnega pisanja, pravljična druženja, predstavitev knjig in radijska igra.

Vsi dogodki v sklopu festivala so brezplačni, kar je odlična novica za siromašno in od izpitov izmučeno študentsko populacijo. Ni je boljše poživitve od oživljene literature, kajne?

 

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.