Časopis za kritiko znanosti praznuje 40. obletnico

Kulturna ali glasbena novica
4. 11. 2013 - 14.10

Časopis za kritiko znanosti, domišljijo in novo antropologijo je najstarejša publikacija Študentske založbe. Gre za uveljavljeno družboslovno in humanistično revijo, ki jo je v času študentskih nemirov v začetku sedemdesetih let ustanovila skupina radikalnih študentov in mlajših intelektualcev z namenom, da odprejo teoretski forum, kjer bo lahko nastopala tista znanost, ki se želi oblikovati v toku refleksije najaktualnejših družbenih gibanj. Kakšni obravnavi problemov je bila zavezana revija v preteklosti, nam je povedala odgovora urednica Nina Kozinc:

/////////////////////////////IZJAVA/////////////////////////////////

Časopis za kritiko znanosti bo štiri desetletja izhajanja praznoval s Festivalom za kritiko znanosti, ki ga bo danes ob 17. uri v Slovenski kinoteki odprl dokumentarni film Razmerja, Marine Gržinić. Ta je nastal ob 25. obletnici lezbične skupine ŠKUC-LL in tematizira lezbično gibanje v Jugoslaviji. Sledila bosta filma Slovenija, moja dežela, Dimitra Anakieva in Izhod Nejca Birse. Več o filmu Izhod, ki bo danes na sporedu zadnji, in sorodnosti tematike z revijo, nam je prav tako povedala urednica ČKZ-ja Nina Kozinc:

///////////////////////////IZJAVA///////////////////////////////////

Dogajanje se bo v Slovenski kinoteki nadaljevalo tudi jutri, ko bo na vrsti filmski sklop Komedije za kritiko znanosti. Obetajo se filmi Dr. Strangelove, Stanleyja Kubricka; Terminator 3, Jonathana Mostowa in Star Trek IV, Leonarda Nimoya. V sredo pa se bo dogajanje preselilo v galerijo Škuc, kjer bodo odprli razstavo arhiva revij ČKZ, sledila bosta simpozij z naslovom ČKZ med preteklostjo in prihodnostjo in četrtkova okrogla miza na temo Opustošenje družbe. Mi pa smo Nino Kozinc povprašali še o viziji za naprej in izzivih, pred katerimi se časopis nahaja:

/////////////////////IZJAVA/////////////////////////////////////////

Te dni pa se je dokončno zaprl tudi KUD France Prešeren, saj so dolgovi kudovce prisilili v prodajo stavbe na Karunovi 14. Zaradi tega se bodo morali posloviti od razstavnega, glasbenega in gledališkega programa. V negotovosti ostajajo glede tega kdo bo kupec, prav tako ni znano ali bo ta ohranil kulturni program.

V upanju na boljše čase za kulturo je napoved dogodkov pripravila Sabrina.

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness