Častno srce na sramotilnem kamnu

Kulturna ali glasbena novica
27. 6. 2012 - 14.00

Medtem ko se v Sankt Peterburgu pregovarjajo o nominaciji idrijskega rudnika živega srebra za vpis na Unescov seznam kulturne dediščine, se v Sarajevu pripravljajo na filmski festival. Častno srce Sarajeva bo na letošnjem festivalu prejel hrvaški umetnik Branko Lustig, ki je v preteklih petih desetletjih v filmski industriji prejel že dva oskarja. Lustigov aranžma se je mednarodno razbohotil s serijo Vetrovi vojne, ki ga je pripeljala do sodelovanja s Spielbergom in do oskarja za produkcijo Schindlerjevega seznama leta 1994. Poznan je tudi iz filmov Mirovnik z Georgeem Clooneyjem in Nicole Kidman ter Gladiator z Ridleyem Scottom, za katerega je prejel drugega oskarja. 

 ***

Danes pa se v Ljubljani, Rogaški Slatini in Plištanju začenja festival Pranger, ki bo zbral pesnike, pesnice, kritike in prevajalce z vseh vetrov Slovenije in letos tudi Norveške. O zasnovi festivala smo se pogovarjali z Urško P. Černe.

(Izjava v posnetu celotne oddaje.)

V Društvu slovenskih pisateljev smo lahko ob 12. uri v sklopu festivala Pranger doživeli sprejem norveške ambasade, namenjen vsem ljubiteljem norveške kulture. Jenny Hval [jéni hval] in Hovart Volden [hovart fôlden], glasbeni dvojec pa bo danes ob 23. uri popestril program v Menzi pri koritu v sodelovanju s festivalom Mlade rime. V soboto lahko v Rogaški Slatini prisluhnemo tudi koncertu za čembalo in violino Milka Lazarja.  Kako pa so na festivalu sodelovali tudi dijaki gimnazije Vič, nam je pojasnila Urška P. Černe, vodja festivala.

 (Izjava v posnetu celotne oddaje.)

***

V SNG Opera in balet Ljubljana bomo drevi ob 19. uri gledali izvedbo nove slovenske opere Ljubezen in kapital, za katere glasbo je poskrbel Jani Golob, za libreto pa Vinko Möderndorfer, ki je poskrbel tudi za režijo. Opera v treh dejanjih združuje surovo sedanjost kapitalizma in večen romantični trikotnik med delavcem Jernejem, kapitalistom Grudnom in študentko Nino. Predstava sodi v sklop 60. festivala Ljubljana, na njeni praizvedbi bodo peli Martina Zadro, Robert Vrčon, Mirjam Kalin, Janez Lotrič kot gost, kostume je zasnoval Alan Hranitelj, zboru pa bo dirigiral Marko Hribernik. Ker vsebina prinaša jasne vzporednice s svetom slovenske družbe danes, je vodstvo sklenilo, da ob koncu predstave ne bo običajnega sprejema, ampak bo denar zanj namenjen sindikatoma delavcev SCT in Vegrada, ki so delali na gradbišču opere in ostali brez denarja in pravic.

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.