Čestitke Vladu!

Kulturna ali glasbena novica
12. 11. 2019 - 15.15

Drevi bo Društvo slovenskih režiserjev v Slovenski kinoteki podelilo že deseto nagrado bert za življenjsko delo na področju filmske in gledališke igre. Nagrada je bila prvič podeljena leta 2014, poimenovana pa je po igralcu Bertu Sotlarju. Do sedaj so jo prejeli Štefka Drolc, Miha Baloh, Ivanka Mežan, Radko Polič - Rac, Milena Zupančič, Boris Juh, Iva Zupančič, Boris Cavazza in Špela Rozin. Vsak nagrajenec prejme kipec, ki je avtorsko delo akademskega kiparja in režiserja Mihe Knifica, sicer tudi avtorja kipcev Štigličevih nagrad in člana upravnega odbora društva DSR. Kako izberejo nagrajence, nam je povedala predsednica društva, režiserka Urša Menart:

Izjava

Letošnji nagrajenec je Vlado Novak, ki se je na področju filma izkazal v že več kot šestdesetih vlogah, v gledališču jih je odigral še približno dvakrat toliko. Kot so pri Društvu slovenskih režiserjev zapisali v utemeljitvi, Novak meni, da je treba vlogo izbirati po kvaliteti in ne po kvantiteti, zato je večkrat privolil tudi v zelo majhne vloge. Verjetno je najbolj znan po vlogah paznika Alberta iz Zvenenja v glavi, direktorja Podbregarja iz Stanja šoka, transvestita Balerine iz Barab! in še marsikaj bi se lahko našlo. Kakšni pa sploh so kriteriji za pridobitev nagrade in zakaj je letošnji prejemnik prav Vlado Novak, ponovno Urša Menart:

Izjava

Za konec nam je Urša Menart pojasnila še današnji protokol, ki se bo ob 20. uri začel v Slovenski kinoteki:

Izjava

 

Če ostanemo v svetu filma, ne moremo niti mimo jutrišnje otvoritve že tridesetega Ljubljanskega filmskega festivala LIFFe [lIf], ki bo trajal do 24. novembra. Kar se tiče novosti, letos med prizorišči ne iščite Kina Šiška, se je pa prizoriščem predvajanja pridružil Kino Bežigrad. Svoje predloge za ogled na letošnjem LIFFu nam je predala filmska kritičarka, Ana Šturm

Izjava

 

30. edicija LIFFa bo ponovno predvajala tudi program kratkih filmov, o katerih je nekaj povedal tudi eden od selektorjev programa, Matevž Jerman.

Izjava

 

 

Kaj nam Matevž Jerman še priporoča v ogled?

Izjava

 

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness