Čist bolana teorija

Kulturna ali glasbena novica
18. 6. 2020 - 15.10

Težko pričakovana Čist bolana teorija je končno tu. Dogodek v koprodukciji Radia Študent bi se moral odviti že 11. marca, a je bil zaradi epidemije prestavljen. Dogodil se bo danes ob 19.30 pred Klubom Gromka na Metelkovi. Kot so organizatorji zapisali na Facebooku, je »Dogodek Čist bolana teorija čist bolan, torej nenormalen dogodek. Govorili bomo na različne načine: napol dialoški podcasti, udarni monologi, kvaziodprti govori, ki nočejo biti predavanja, multitehnološke predstavitve, ob vsem tem pa eksperimentalna zvokovna podlaga oziroma muzika«. Govor bo tekel o fenomenu avtoritarnih osebnosti, o norosti v zgodovini in danes ter o osebnih patologijah in strategijah spopadanja z njimi. Skratka, bolano o »bolnem«. 

V okviru programa bo najprej spregovoril Aleš Rojc s prispevkom O perverznem/psihotičnem/shizo/ … materializmu. Aleš Mendiževec bo s pregledom Foucaultove Zgodovine norosti poskušal obrniti pogled na norost, »kakor se kaže v današnjem crazy svetu«. Nadalje se bo Ana Reberc posvetila knjigi Avtoritarna osebnost, 1000-stranski ameriški študiji iz leta 1950, ki raziskuje, kaj je takega v človeku, da sprejme fašistično avtoriteto. Reberc se bo spraševala, ali lahko tako študijo ponovimo tudi danes, saj fašizem gotovo ni zamrl. Navsezadnje bodo Jernej Kaluža in gosti s Podcastom anonimnih hipohondrov odprli »sproščen pogovor o resnih problemih srednjega razreda v srednjih letih, ki so obenem tudi ključni problemi novoveške filozofije«. 

O samem dogodku smo povprašali eno izmed izvajalk Ano Reberc: 

Izjava

Jernej Kaluža, soorganizator dogodka, predstavi svoj prispevek: 

Izjava

Kaluža povzame rdečo nit dogodka:

Izjava

Kot se spodobi, dogodku sledi še druženje. Več o tem pove Ana Reberc: 

Izjava

Poročamo še o dogodku Radikalni pogovori 1: Vstajenje, ki poteka v sklopu festivala Spider. 18. in 19. 6. se bosta na koncu Plečnikovega drevoreda pod Tivolskim gradom med 17.30 in 18. uro odvila dva javna pogovora. Tema prvega je #vstajenje, tema drugega pa #novarealnost - #novaresnost. Dogodek, ki bo gostil doktorja Gala Kirna, Magdaleno Germek, Majo Smrekar, doktorja Mirta Komela in magistrico Niko Mahnič, bo odpiral nekatere uvide v »stanje zdaj« - v stanje družbe, stanje duha - in se bo raje kot k analizam preteklosti usmeril k vizijam prihodnosti. Nekaj vabljenih govorcev in govork bo pripravilo svoje misli na izbrani temi, poslušalstvo pa bo vabljeno k aktivni udeležbi v diskusiji. Dogodek predstavi moderatorka Bara Kolenc: 

Izjava

Kolenc pove, da bo v pogovor vključena tudi publika:

Izjava

Kulturne novice je pripravil Matej.

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.