Črne novice

Kulturna ali glasbena novica
9. 3. 2016 - 15.10

S podelitvijo bodeče neže, nagrade za najbolj seksistične izjave tekočega feminističnega leta, ki poteka od osmega marca enega do osmega marca drugega leta, se je sinoči v koncertni dvorani Tovarne Rog sklenil 17. mednarodni feministični in kvirovski festival Rdeče Zore. Nagrado sta si nekoliko nepresenetljivo prigarala ljudski predsednik Borut Pahor s famozno izjavo Ajde miška mala, gremo! To mi del in TV-voditeljica Rosvita Pesek z izjavo Poenostavite za ženske, lepo prosim.

Tudi letos je bila konkurenca več kot prejaka, med nominiranci pa se je na primer znašla tudi javna hiša RTV Slovenija, ki je s sporočilom za javnost novo voditeljico oddaje Tarča postavila pred težko nalogo, citiramo, "saj bo morala dokazati, da lahko tudi ženske vodijo tovrstne oddaje, ki so sicer v večini domena moških, ostro in brezkompromisno". Sicer pa si lahko cvetober seksistične diskurzivne formacije pravkar končanega feminističnega leta preberete na bodeca-neza.spol.si/izjave. Ob vstopu v novo feministično leto pa vsem želimo srečno novo seksistično manj plodovito leto.

 

Črni kabinet je ime predhodnice ameriške Nacionalne varnostne agencije, krajše NSA. Prav zato je tudi predhodnik obveščevalnih agencij kot takih. In kot pravijo organizatorji in ustvarjalci istoimenske mednarodne konference, ki se v produkciji Zavoda Aksioma in koprodukciji Galerije Škuc, Kina Šiška in španskega The Influencers začenja danes ob 18.00 v Kinu Šiška, in razstave, ki svoja vrata v črne kabinete internetnega okolja v Galeriji Škuc odpira jutri ob 21.00, so imeli narodi po vsem svetu več stoletij črne kabinete in skrivne sobe, v katerih so skušali dešifrirati sporočila svojih nasprotnikov. Pregledna razstava in konferenca gostujeta številne medijske umetnike in spletne aktiviste, ki se poslužujejo raznolikih taktik osmišljanja in razdiranja sodobnih nadzorovalnih in kar je še podobnih mehanizmov globalnega virtualnega sveta. Nekoliko mitološko razstava izhaja iz prehoda utopične verzije interneta kot brezplačnega odprtokodnega raja v današnje stanje visoko reguliranega okolja. Več teoretik digitalnih kultur iz Barcelone, Bani Brusadin, sokustos pričujoče razstave in konference.

Izjava

Na razstavi s svojimi deli sodelujejo številna znana imena na križišču umetniškega in političnega medmrežnega aktivizma, kot so Jacob Apelbaum, Ai Weiewi, James Bridle, !Mediengruppe Bitnik, Metahaven, Laura Poitras, Evan Roth in drugi. Brusadin izpostavlja delo Evana Rotha.

Izjava

Kot pravi Brusadin, pričujoči umetniki in aktivisti niso le zbiratelji informacij, temveč tudi ustvarjali novih pomenov. Zato je na mestu vprašanje, ali dostop do informacij, ki ga tako često promovirajo spletni aktivisti, zadosten pogoj za politično aktivacijo in ustvarjanje virtualnih in realnih družbenih razmerij. Oziroma, ali lahko res naredimo ločnico med nadzorom in transparentnostjo in ali ni tudi transparentnost že sama po sebi določena tehnologija oblasti.

Izjava

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness