Čudna čudnost hiperobjektov

Kulturna ali glasbena novica
10. 6. 2019 - 15.10

Cenjeno skupščanstvo. S prejšnjim petkom je znan prejemnik velike nagrade 33. grafičnega bienala v Ljubljani. Hamja Ahsan je žirijo navdušil s projektom Aspergistanski referendum, kjer se obiskovalci lahko priključijo Aspergistanu, domovini sramežljivcev, introvertirancev in avtistov, opisani v njegovi knjigi Shy Radicals. Nagrado za raziskovalno rezidenco je za svojo multimedijsko predstavitev prejela bolgarska umetnica Martina Vacheva, posebno omembo pa je prejel kitajski umetnik Xiyadie, ki uporablja rezanje papirja kot medij seksualne emancipacije.

Danes zvečer pa vabljeni v Knjigarno AZIL, kjer se bo odvijala razprava ob izidu prvega v slovenščino prevedenega dela Tima Mortona z naslovom Hiperobjekti: Filozofija in ekologija po koncu sveta. Pri razpravi bodo sodelovali nekdanji urednik redakcije za kulturo in humanistične vede Radia Študent Robert Bobnič, prav tako nekdanji sodelavec Radia Študent in sedanji sodelavec pri Društvu Asociacija Jernej Kaluža ter ekološki filozof in urednik omenjene knjige Luka Omladič.

Morton, pristaš spekulativnega realizma objektno-orientirane ontologije, v knjigi skuša razširiti koncept hiperobjektov, ki ga prvič uporabi v knjigi The Ecological Thought. Gre za še enega od poskusov konceptualne inovacije, hkrati intervencije, ki bi nam, skupščanstvu, pomagala prisvojiti pogled na ekologijo, ki dokončno zavrže idejo narave-tam-zunaj in namesto nje sprejme kompleksna omrežja človeškega in nečloveškega. Z Jernejem Kalužo smo na primeru podnebnih sprememb poskušali definirati koncept hiperobjekta:

Izjava

Kako pa bi prispevek Mortona umestili v širše tokove spekulativnega realizma in razglabljanj o antropocenu? O tem zopet Kaluža:

Izjava

Je ob vsej svoji obširnosti definicija hiperobjekta preveč splošna, odprta?

Unthought: The Power of the Cognitive Nonconscious, University of Chicago Press, 2017
 / 17. 4. 2019

Izjava

Da pa ne bi koncept hiperobjekta ostal toliko abstrakten, smo za konec poskušali enega izmed njih priklicati za izjavo. Slušalko radijskega telefona smo prislonili ob tla lokalnega nahajališča globalnih podnebnih sprememb in dobili tale zvok:

Izjava

O argumentih Mortona se je nedavno za Dlako z Jezika tudi razpisal naš Maks Valenčič.

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness