Šalamun onkraj smrti

Kulturna ali glasbena novica
27. 12. 2019 - 15.10

Pesem.

TOMAŽ ŠALAMUN
 / 16. 2. 2015
Pravkar ste poslušali zadnjo pesem v novi pesniški zbirki Vse kar sem objel je ušlo Tomaža Šalamuna v interpretaciji enega izmed njenih dveh urednikov, Mihe Mauriča. Ob obletnici njegove smrti, 27. decembra pred petimi leti, izhaja izbor petnajstih še neobjavljenih pesmi, napisanih v zadnjih dveh letih pesnikovega življenja.

Ob sedmih zvečer bo v prostorih Centra za poezijo Tomaža Šalamuna predstavitev pesniške zbirke Vse kar sem objel je ušlo, na kateri se bo urednikoma zbirke Mihi Mauriču in Dejanu Kobanu pridružil še poznavalec Šalamunove poezije in prevajalec njegovih del v srbščino Ivan Antić. Miha Maurič je spregovoril o tem, kako je zbirka nastala in po kakšnem ključu sta urednika izbrala objavljene pesmi.

Izjava.

Glede na to, da zbirka prinaša le 15 pesmi, Maurič pa je v zapuščini omenjal 100 pesmi, je vprašanje, kdaj in kako bodo izdane ostale. Maurič je pojasnil, kaj se dogaja s Šalamunovo pesniško zapuščino. 

Izajava.

Maurič pojasnjuje, da je Tomaž Šalamun v zadnjih letih pred smrtjo svoj pesniški postopek radikaliziral, zaradi česar zbirka Vse kar sem objel je ušlo v njegovem opusu izstopa.

Izjava.

Ta, ki dviga tačko, spi - že druge Šalamunove posthumne
 / 29. 6. 2015
Glede na število objavljenih pesniških zbirk na leto Tomaž Šalamun tudi pet let po smrti še vedno ostaja verjetno najplodovitejši slovenski pesnik. 

 

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.