Škripanje na odrih

Kulturna ali glasbena novica
15. 2. 2016 - 15.15

ÜberŠkrip prazni domove in polni gledališča!

ÜberŠkrip je nova doba svetovne zgodovine, v kateri sodeluješ tudi TI!

ÜberŠkrip je želja, da bi nekaj ustvaril, in potreba, da bi to uničil!

ÜberŠkrip ima oblast nad tvojim ZA in PROTI!

ÜberŠkrip je avtorsko delo, je besedilo za uprizoritev!

ÜberŠkrip je orožje - vzemi ga v roke!

Izjava

Izjava

Izjava

Ja, ÜberŠkrip je predstava, pravzaprav bolj performans ali še bolje celostna umetnina. Je zadnji del trilogije Škrip, ki smo ji lahko bili prvič priča v Gledališču Glej s predstavo Škrip Orkestra. V izjavah na današnji novinarski konferenci, ki je potekala v prostorih Slovenskega mladinskega gledališča, smo lahko slišali režiserko Jeleno Rusjan, soavtorico besedila Katjo Perat in dramaturginjo Andrejo Kopač. Vendar so to le tri od mnogih soustvarjalk in soustvarjalcev predstave. Kolektiv umetnikov neodvisne kulturne scene na oder postavi tudi video, ki ga je ustvaril Jure Lavrin, kompleksno scenografijo Lenke Đorojević in Mateja Stupice ter glasbo Alda Ivančiča oz. Borghesie. Pod žarometi pa lahko vidimo še zasedbo igralcev iz Mladinskega gledališča; Primoža Bezjaka, Katarino Stegnar, Uroša Kaurina in Ivana Peternelja.

V tokratnem in tudi zadnjem delu trilogije je režiserka Jelena Rusjan izhajala iz besedila Dušana Jovanovića Žrtve mode bum - bum iz leta 1979. Toda tekst je skupaj s Katjo Perat ter filmsko režiserko Katarino Rešek preoblikovala in spremenila. Transformirano besedilo vključuje napredovanje svetovnega duha, ki se žal nenehno vrača in znajde na točki, kjer je začel. Ostaja v »loopu«. Da bi zares vedeli, kako ustvarjalni kolektiv razume delovanje mehanizma zgodovine, se moramo udeležiti predstave, ta pa bo premiero doživela v petek, 19. februarja, v Stari pošti Slovenskega mladinskega gledališča.

 

Škripa pa tudi v Vitanju, kjer naj bi občina morala vrniti 50 tisoč evrov v državni proračun. V soboto, 13. februarja, je namreč Urad za nadzor proračuna ministrstva za finance sporočil, da naj bi Ksevt nenamensko porabljal proračunski denar. Direktorja Ksevta Miha Turšiča krivijo, da naj bi poleg netransparentnega upravljanja z denarjem uporabljal proračunski denar še za poravnavo osebnega dolga. Miha Turšič zanika vse obtožbe in trdi, da poleg osebnega dohodka sam ni prejemal nobenih sredstev. Pravi tudi, da je pri poravnavi dolga šlo za poravnavo, ki je izhajala iz predhodnika javnega zavoda in ne za osebne namene.

Spomnimo se, da je Miha Turšič, soustanovitelj Kulturnega središča evropskih svetovnih tehnologij, septembra lani gladovno stavkal v prostorih Moderne galerije. S tem je izražal nestrinjanje z delovanjem ministrstva za kulturo in zahteval zvišanje proračuna, namenjenega kulturnemu udejstvovanju. Sam trdi, da se uničevanje Ksevta s strani Ministrstva vleče že celo leto, tokrat še ob pomoči inšpektorja Boštjana Bezka, ki je tokrat vodil preiskavo Urada za nadzor proračuna. Informacije, ki jih pri preiskavi navaja Boštjan Bezek, naj bi bile zelo slabo preverjene, pri svoji obtožbi pa se površno sklicuje le na neskladje med letnim in zaključnim poročilom, širših pojasnil pa naj ne bi navajal. Ugotavljanje rabe proračunskih sredstev se bo še nadaljevalo, nadaljeval pa se bo tudi boj med ministrstvom in umetniško sceno.

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.