Štajerske kulturne novice

Kulturna ali glasbena novica
4. 12. 2019 - 15.10

 

Veseli dan evropskega filma! Danes se v dveh slovenskih kinih obeležuje svojevrsten projekt Evropske komisije, ki v sklopu programa Creative Europe MEDIA in mreže Europe cinemas v 54 evropskih mestih omogoča brezplačen ogled filmov. V Sloveniji pri projektu sodelujeta dva mestna kinematografa. V Mestnem kinu Ptuj si lahko ogledate biografsko dramo Stan in Olio, ki ji sledijo pogovor in koktejli, v ljubljanskem Kinodvoru pa animiran celovečerec Lastovke iz Kabula v sklopu festivala Animateka.

Če se te dni mudite v Mariboru, se lahko udeležite festivala umetnosti in tehnologije KIBLIX, ki se ukvarja s, citiramo, “kritiko sodobnih tehnoloških medijev ter njihovo mehko uporabo v sodobni umetnosti, kulturi in izobraževanju,” konec citata. Organizira ga kulturno izobraževalno društvo Kibla v sklopu projekta RUK, pri katerem sodelujejo še Delavski dom Trbovlje in Kulturno izobraževalno društvo PINA iz Kopra. Festival bo danes ob 18. uri otvoril hardware meetup, nadaljuje se cel četrtek in zaključi v petek ob 20. uri z zvočnim performansom OR poiesis: urok tišine. Festival je natančneje predstavila kuratorka Živa Kleindienst.

Izjava: O festivalu

Program tridnevnega festivala se letos torej najbolj posveča obogateni resničnosti z namenom vpeljave razumevanja takšne uporabe tehnologije v svet umetnosti pa tudi predstavitve širši publiki. Sam festival želi nagovoriti širok spekter publike, od učenk, študentk do raziskovalk, umetnic, IT ekspertk, ne izpustijo niti upokojenk. Širino publike pridobijo tudi s široko zastavljenim programom, ki vsebuje umetniške in eksperimentalne projekte ter predavanja o tehnologiji in družbenopolitičnih problemih. Razumevanje povezave med tehnologijo in umetnostjo je torej široko zastavljeno, več pove Živa Kleindienst.

Izjava: Povezava tehnologije in umetnosti

Za še neprepričane je tukaj tudi jagodni izbor Žive Kleindienst, ki izpostavlja nekaj dogodkov, ki jih ne gre zamuditi. Prevozi do Maribora so pogosti, že danes, sicer pa vsaj jutri ali v petek se lahko udeležite enega izmed omenjenih dogodkov, ali pa česarkoli drugega iz programa.

Izjava: Izpostavljen dogodek

Za tiste, ki vam je Maribor predaleč, se danes v prestolnici odvijajo še mnogi dogodki. V bistvu ne - Maribor ni predaleč, kar pojdite na KIBLIX.

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness