Živel 8. marec, dan kot vsi drugi

Kulturna ali glasbena novica
8. 3. 2017 - 15.10

Kratek drive-by po centru mesta nam danes lahko da površno oceno kaj naši družbi pomeni pridobitev nekaterih zgodovinsko pomembnih pravic za ženskih spol. Izraža se v pisanih venčnih listih s pestičem v sredini. Nekateri jim rečejo tudi simbolna vagina. Nekateri jim rečejo popusti v cvetličarni. Vsake toliko pa si na primer na kakšnem bencinskem servisu Dan žena, alias 8. marec interpretirajo v obliki podarjanja vzorcev deodorantov.

Ob tem redko pride do prevpraševanja simbolnosti tovrstnega početja. Stereotipno poklanjanje cvetov ženskemu spolu je en dan v letu razumljeno kot opolnomočenje. Je ena cvetlica torej ena pravica? Kljub temu se lahko dajanje cvetlic razume tudi kot potrjevanje vzpostavljenega patriarhalnega sistema in spodbujanje podložnosti enega spola naproti drugemu. Pa čeprav na drug dan v letu. Nenazadnje pa vas lahko sodobni zahodnjaški cinizem s šopkom rož v rokah napoti samo še na bližnje pokopališče in vam naroči, naj naslednjič denar zapravite raje za nov parfum ali obleko.

Medtem, ko živimo v času, kjer je vsaka samooklicana feministka lahko nekje heroina, nekje pa popolnoma osovražena, takorekoč imenovana za feminacistko; se vse prevečkrat pozablja na teoretsko utemeljeni feminizem in ne femi-pop ali kaj podobnega. Pri tem si konzervativnejša stran ob raznoraznih medijskih objavah beli glavo, večinoma brez potrebe. Spomnimo se fotografije igralke Emme Watson, ki je nedavno prah dvignila s poziranjem za modno revijo, kjer je pozirala brez nedrčka. Mimogrede, bradavic se na sliki ne vidi. Ker se ima Watson za feministko, so ob tem nekatere skočile pokonci, češ, da to ne more biti pravi feminizem. Vendar ali se niso sufražetke borile tudi za nadzor nad lastnim telesom? Potemtakem lahko ženska s svojim telesom dela kar hoče, ker naj bi to bila njena pravica? S tem argumentom včasih podkrepijo tezo, da je potem lahko predstavnica feminizma tudi Beyonce. Neglede na manko oblačil in opolzko obnašanje, naj bi se pri njej ozirali na besedila pesmi. Na primer v nekem besedilu poje: »Everything you want is in the box to the left..« kjer, roko na srce, iščemo bolj behavioristične razlage. Poznamo namreč vpliv na črno škatlo in posledice, ki prihajajo iz nje, kar se v njej dogaja, pa nam ni čisto jasno.

V tednu okoli Dneva žena se odvija tudi vsakoletna podelitev nagrade bodeča neža za seksistično izjavo leta, ki jo podarja kolektiv Rdeče zore skupaj z uredništvom portala spol.si. Včeraj se je odvila v Socialnem centru Rog. Dvojna zmagovalka je z izenačenim rezultatom postala Angelca Likovič. Čestitamo. Prisluhnimo izjavama:

"Resnično vsak otrok je spočet z ljubeznijo, razen tisti, ki so posiljeni. So pa nekatere ženske posiljene, ampak tudi tem posiljenim ženskam je treba pomagati, da rodijo otroke, ker bodo potem srečne, tiste posiljevalce pa lahko kaznujemo, od ena do deset let zapora."

Druga zmagovalna izjava pa se glasi:

"Poglejte, kaj je Merklova v Nemčiji naredila, ker nima nobene reprodukcije, koliko ljudi iz tujine je potegnila. Mi se borimo za to, da bomo imeli naše potomce s slovenskimi koreninami, zato podpiramo vse mamice, da rodijo, tudi posiljene. Poglejte, drage moje gospe, če bi vaše mame naredile splav, vas ne bi bilo danes tukaj, tudi mene ne, zato sem jaz proti splavu."

Angelca Likovič.

Še eno izjavo pa bomo poklonili vsem tistim, ki vihajo nos nad Dnevom žena in nad feminizmom, ker ga razumejo kot obliko nekvalitetnega »pizdenja« debelih in grdih žensk po internetu. Za Sobotno prilogo Dela o trgu dela je Aleksandra Kanjuo Mrčela priznala, da, citiramo: »Moški in ženske postajamo vedno bolj enakopravni, vendar na feminiziran način. Vse več moških je prišlo v enak položaj, v katerem so bile prej predvsem ženske. Želeli smo si, da bi se spola izenačila v dobrem, vendar sta se izenačila v slabem.«

Dan žena pa lahko razumemo tudi kot žensko Parado ponosa. Tudi parade ponosa so namreč nastale v spomin na leto 1969, ko se je ameriška javnost v LGBTQ+ lokalu Stonewall Inn končno uprla raciji. S tem so se po ZDA začele množične demonstracije, ki so 1971 dosegle, da se homoseksualnost izbriše s seznama World health organisation kot bolezen. Vse kar nam morebiti res manjka za Dan žena in kar bi pripomoglo, da bi ga tako ali drugače praznovali vsi, je en dober žur.

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentarji

A bi se zura za 8.marec morale udeleziti samo zenske, alina tem mestu lahko zagovarjali hetero zurko?

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness