20 evrov, bolezen in pravica

Kulturna ali glasbena novica
15. 1. 2018 - 15.10

Smo pri nespodbudnih spodbudah ali Zakonu o javnem interesu za kulturo, četrti odstavek 82.a člen. Nadomestilo za samozaposlene v kulturi za čas zadržanosti od dela zaradi bolezni. Oris situacije: štejejo samo bolezni, ki trajajo več kot 31 delovnih dni. Če si polomiš telo, ne šteje. Štejejo samo resne bolezni, dokaj življenjsko ogrožajoče, ampak samo enkrat na leto. Trdovratna in periodična obolenja ne štejejo!

Upoštevati je treba, da je Ministrstvo upoštevalo razpoložljiva proračunska sredstva in prag revščine. V letu 2016 opredeljen kot dohodek, nižji od 616 evrov mesečno. V tem duhu so za višino nadomestila določili 20 evrov na delovni dan. Mesec ima 30 ali 31 dni, v njem je 21 ali 22 delovnih dni. Čas za preprost izračun: 20 evrov krat 22 delovnih dni je 440 evrov. Prag revščine znaša 616 evrov.

Če ustrezamo skromnemu odstotku ljudi, ki so do skromne vsote upravičeni, odžiramo ta skromna proračunska sredstva, ki jih skoraj nihče ne more koristiti. Kar pomeni: smo dvojno življenjsko ogroženi; malodane na smrt bolni in obenem še na smrt revni.

Več o tem smo povprašali Mojco Jurič z Ministrstva za kulturo. Povedala nam je, na kakšen način so pri določanju pogojev prekosili Zavod za zdravstvo. In kaj je pri tem bistveno.

Izjava

Za konec nam Mojca Jurič pove še nekaj po njeni človeški plati.

Izjava

Asociacija, društvo nevladnih organizacij in samostojnih ustvarjalcev na področju kulture in umetnosti, opozarja na zaskrbljujoče pomanjkljivosti in zaenkrat predlaga vsaj dvig dodeljene vsote na 35 evrov.

Če smo že pri Pravici. In krivici. Krivica v vseh razsežnostih, od intimne do javne. Krivica, ki stiska posameznika. Krivica, ki razbija. Po vratih. Po vesti. Variacije krivice. V vseh primerih Hlapca Jerneja. Danes ob 20. uri v prvem preddverju Cankarjevega doma. Odprtje razstave Ivan Cankar … in njegova pravica, ki otvarja festival Cankar o Cankarju. V sodelovanju s Svetom za umetnost Univerze v Ljubljani in Cankarjevim domom. Razstavljajo študentke_i 2. stopnje Grafičnega oblikovanja na ALUO.

100 let je že, odkar je Cankar umrl. Poezija Hlapca Jerneja pa ne bo nehala iskati Pravice. Cankar in pravica bosta na ogled do 5. marca 2018.

S Kulturnimi novicami se je pečala vajenka Vesna.

 

 

 

 

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.