200. številka Kraljev ulice

Kulturna ali glasbena novica

Slišali smo izsek iz gledališkega recitala, ki so ga v četrtek, 2. marca, v Kinu Šiška uprizorili pisci Kraljev ulice. Obeležitev izida dvestote številke časopisa o brezdomstvu in socialnih vprašanjih so naslovili 200 korakov do oblakov. Pred dogodkom smo se pogovarjali z Jeanom Nikoličem, odgovornim urednikom Kraljev ulice, ki je pri društvu že trinajst let. Skupaj z Rokom Pibernikom ustvarja tudi dolgoletno oddajo Klopca pod svobodnim soncem na Radiu Študent.

Intervju - Jean Nikolič

Sodelavke in sodelavci časopisa so s pomočjo režiserke Maje Weiss pripravili pester večer z gledališkim recitalom, predpremiero dokumentarnega filma in glasbenimi nastopi. Brali so predvsem zapise iz tematske številke, ki je izšla avgusta 2022, z naslovom Še vesolju odveč [link], dodali pa so še nekaj prispevkov stalnih piscev.

Govor - Maja Weiss

Odlomki iz gledališkega recitala

Katedralo Kina Šiška so skoraj napolnili kralji in kraljice, pisci časopisa, ljudje, ki so v preteklosti imeli izkušnjo brezdomstva, njihovi bližnji, študentje, strokovnjaki in stalni sodelavci društva Kralji ulice ter tudi v prvo vrsto posedeni politiki. Videti je bilo, da je literarno raznovrsten recital publiko pretresel, a jo hkrati tudi navdušil, predvsem zaradi iskrenosti in poguma, ki so ju imeli nastopajoči.

Tudi za trinajsterico nastopajočih je bila naloga zahtevna. Čeprav so bili na odru postavljeni statično, so poskušali svojo izkušnjo verno uprizoriti.

Izjava - Taubi

Del programa je bila tudi predpremiera kratkega dokumentarnega filma Igra kraljev. Film prikazuje zelo uspešno društveno nogometno ekipo, ki vsak teden trenira na igrišču Olimpije za Bežigradom. Režiral ga je Miha Mohorič, nastal pa je lansko leto v koprodukciji z RTV. Po projekciji smo ujeli glavnega zvezdnika filma in najstarejšega ter najizkušenejšega nogometaša ekipe Joca Podlesnika.

Klopca pod svobodnim soncem Jocova zgodba paranoidna shizofrenija Rok Pibernik Jean Nikolič
Govorimo o duševnem zdravju in še čem ...
 / 4. 5. 2019

Klopca pod svobodnim soncem, Tu sem, zgodbe, ki jih ne želite slišati, jean nikolic, rok pibernik, radio študent
Zgodbe, ki jih ne želite slišati: »Saj je samo Joc!«
 / 7. 5. 2022

Izjava - Joc

Zunanja sodelavka in prva urednica časopisa Špela Razpotnik poudarja povezovalno vlogo projektov društva.

Izjava - Špela Razpotnik

Predzgodovina projekta Kralji ulice sega v leto 2004, ko je skupina raziskovalcev – visokošolskih pedagogov ter študentov socialne pedagogike – na Pedagoški fakulteti v Ljubljani v okviru predmeta Delo z brezdomci izvedla projekt terenskega dela. Špela Razpotnik in Bojan Dekleva sta nato leta 2005 in 2006 izvajala raziskovalno nalogo o problematiki brezdomstva v Ljubljani. Skupaj z brezdomnimi sta oblikovala brezdomski oziroma cestni časopis. Leta 2005 je tako izšla prva, poskusna številka Kraljev ulice. Deklevo in Razpotnik, ki je bila tudi prva urednica časopisa, smo povprašali, kako na projekt gledata zdaj, po 201. številki.
 

Izjava - Bojan Dekleva

Izjava - Špela Razpotnik

Končna pesem

Kulturne novice sta pripravila vajenka Nika in Samo.

 

Institucije: 
Kraj dogajanja: 

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.