24. PUSTNIK ZINOV

Kulturna ali glasbena novica
24. 2. 2017 - 15.10

Veliko stvari se lahko počne pred pustnim vikendom. Lahko protestirate proti klasičnemu miška-čistilka-bolniška sestra kostumu, pečete krofe, šivate na tisoče bršljanovih listov na blago kot v Cerknem, se poučite o škoromatih, sanjarite o sedemdesetkilogramskih kurentih ali pa iščete navdih v slovenskih folklornih junakih. Danes dopoldne je o njih razpravljal Inštitut za slovensko narodopisje ZRC SAZU na znanstvenem simpoziju O folklornih junakih. Kakšna je njihova vloga danes, smo povprašali enega izmed predavateljev, dr. Božidarja Jezernika.

Izjava

Folklorni junaki imajo različne podobe. Ali imajo tudi temno plat?

Izjava

Lahko pa ste uporniški podpornik zime in se s pustom sploh ne ukvarjate. V tem primeru lahko barvitost v sivi petek odtisne razstava Zini! Sodobna zinovska produkcija. Tiskani zini še vedno obstajajo kljub sodobnim tehnologijam, pojavljajo pa se z novimi avtorskimi vsebinami. Kaj točno so zini, smo povprašali kustosa Božidarja Zrinskega.

Izjava

Fanzinovska kultura, vezana na subkulturo, je bila v Sloveniji razvita že na začetku 80. let. Po letu 2000 je prišlo do spremembe in preoblikovala se je v produkcijo zinov. Kako se ta razlikuje od fanzinovske?

Izjava

Tudi razstava o zinih se je odprla bolj zgodaj, tako da si jo je že možno ogledati v Mednarodnem grafičnem likovnem centru do konca maja.

Seveda pa imamo še kaj za Kulturne novice. Brez junakov in gradov, le Vodnikova domačija in dogodek Kaj vse gre lahko v kampanjah narobe? Ob šestih se bo v angleščini razpravljalo in izpostavilo tri kampanje: kampanjo za državnozborske volitve Podemosa in Izquierde Unide [izg. iskierde unide], kampanjo za izenačitev pravic istospolnih in raznospolnih partnerjev Protiv in kampanjo proti vstopu Slovenije v NATO.

Lahko pa ste vseeno zvesti pústniku in pričnete kampanjo antijunaškega Kralja Matjaža.

 

 

V predpustnem vzdušju je kulturne novice pripravila Tjaša.

 

 

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness