25, 80 in 100-letnice

Kulturna ali glasbena novica
1. 10. 2019 - 15.15

Prvi oktober ni le obletnica odprtja Stanfordske univerze ali predstavitve prve sovjetske petletke. Prvi oktober je tudi obletnica začetka oddajanja TV programa Cartoon Network in nenazadnje začetni dan festivala Mesto žensk, ki letos praznuje četrt stoletja. Kako obeležujejo jubilej, nam je povedala Tjaša Pureber, PR-ovka Mesta žensk:

Izjava.

V glavnem - dogajanja bo veliko, za kaj več pa poglejte na njihovo spletno stran cityofwomen.org. Za današnji večer smo za vas to že storili mi in govorili z umetnico iz kolektiva She she pop, Ilio Papatheodorou, ki bo danes v Slovenskem mladinskem gledališču. Kam po formi sodi predstava Predali?

Izjava.

She she pop s predstavo Predali nastopajo že od leta 2012, danes pa bo doživela še slovensko premiero. Zasnova je zastavljena na podlagi zahodnih Berlinčank, ki brskajo po predalih žensk, ki so odrasle na vzhodni strani berlinskega zidu, da bi razbrale, kaj jih združuje in kaj ločuje. Kaj najdemo v predalu naše sogovornice, članice kolektiva She she pop?

Izjava.

 

Aja, pa ko smo že pri gledališču in obletnicah: Dušan Jovanović, vse najboljše za osemdesetko!

 

Iz starih predalov pa bodo danes zvečer v Slovenski kinoteki izvlekli tudi Franceta Štiglica. V sklopu retrospektive, ki se začne danes s Povestjo o dobrih ljudeh, bodo predvajali 15 celovečernih filmov. Letos mineva 100 let od njegovega rojstva. V dvorani bo za časa retrospektive na ogled pregledna razstava, 8. oktobra pa bo v sodelovanju z Društvom slovenskih režiserjev na sporedu okrogla miza o Štigličevem vplivu na slovensko filmsko pokrajino. Njegov dobra tri desetletja dolg filmski opus temelji na realizmu, ki ves čas posega v raziskovanje novega  filmskega izraza.

 

Če vas starine navdušujejo še v kakšnih drugih oblikah, Bojan - in ne Branko - Djurić - danes v Narodnem muzeju Slovenije na Metelkovi predava o umetnosti rimskih sarkofagov in njihovi proizvodnji med Alpami in Karpati.

 

Ker o tem še nismo poročali, vam za konec sporočamo, da je med vikendom Matička za najboljšo predstavo na 58. Linhartovem srečanju prejelo Šentjakobsko gledališče Ljubljana za predstavo Dvanajst jeznih mož. Matiček za moško vlogo je prav tako šel v Šentjakobsko, saj ga je prejel igralec Bojan Vister za vlogo porotnika. Svaka čast!

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness