300 sekund in Utopija

Kulturna ali glasbena novica
19. 5. 2016 - 15.10

Oto Rimele pravi, da ko »govorimo o kvadratu, pravzaprav mislimo na krog, in ko govorimo o krogu, čutimo kvadrat«. To definicijo bi lahko razumeli s pogleda čiste geometrije in se spomnili na sovpadanje nasprotja, natančneje, na sovpadanje premice s krogom, s pomočjo katerega Nikolaj Kuzanski skuša dokazati neskončnega Boga. A današnje novičke se ne bodo posvečale Kuzanskemu in njegovi neskončni krogli, bodo pa segale v mističnost in spiritualnost likovnega dela. Slikar in vizualni umetnik Oto Rimele bo namreč danes v Galeriji Kresija otvoril razstavo z naslovom 300 sekund: Kompoziciji za pet podob, štiri skladbe in tišino. Rimele se ukvarja z geometrijskim prostorom in ustvarja kompozicije, ki so v nenehnem odnosu s spreminjanjem svetlobe. Za današnjo razstavo je pripravil umetniške objekte, ki se človeka želijo dotakniti na nov, dematerializiran način.

Izjava

Rimele v ambient, ki ga ustvari z likovnimi elementi, vključi še glasbo. Razume jo kot nematerialno stvarnost in ga zanima v abstraktnem smislu. Za razstavo je izbral štiri skladbe, med katere pa vključi pet minut, 300 sekund tišine. Pove nam, kako glasbeni element učinkuje na gledalca.

Izjava

Svetlobnemu misticizmu boste lahko priča danes ob 18.00.

Iz fine umetnosti in kompozicij pa se lahko prestavimo v dramske vode. Na današnji dan bo SNG Drama Ljubljana predstavila repertoar za sezono 2016/17. Naslov sledečega repertoarja je velikopotezna beseda Utopija. Samo upamo lahko, da bodo naslednje leto predstave zmanjšale število na odru izrečenih generičnih moralističnih floskul in odprle prostor za bolj sveže ideje. Po predstavitvi repertoarja pa bomo lahko priča predstavi, katere naslov je prav tako Utopia, v režiji Jana Krmelja. Gre za predstavo, narejeno po motivih gledališke igre Fando y Lis[fando i li ], španskega dramatika Fernanda Arrabala [fernanda arabala]. Filmski režiser Alejandro Jodorowski [aleandro jodorovski] je po tej predlogi posnel tudi film z istoimenskim naslovom. Fando y Lis prikaže postapokaliptični svet, v katerem se znajdeta protagonist Fando in protagonistka Lis. Želita najti mistično mesto z imenom Tar, kjer se lahko izpolnijo vse sanje.

Kako je Jan Krmelj pretvoril zgodbo oziroma na kakšen način se je lotil predelave igre, nam pove kar sam.

Izjava

Ker je Utopija središčni pojem današnjega dramskega večera, nam pove nekaj tudi o tem.

Izjava

V prostorih Drame se bo danes ob 21.00 zgodila Utopija.

 

V novičkah se je dematerializirala Ana.

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness