404 - generacija dijakov not found

Kulturna ali glasbena novica
26. 1. 2016 - 15.10

 

Maribor v zadnjih dneh znova doživlja hladen tuš opresije. Tokrat so na strani prejemnikov mladi dijaki Prve gimnazije Maribor, ki so pod mentorstvom Tina Grabnarja na oder taiste gimnazije postavili za nekatere očitno preveč provokativno predstavo ''Generacije''. Predstava, ki je bila premierno uprizorjena 15. januarja, v ospredje postavlja opažanja in mnenja dijaške generacije ter dreza v problem neslišanosti dijakov in njim pertinentnih zagat. Namen predstave je odpiranje oči in ušes različnih plasti starejših generacij, od staršev in starih staršev pa do politikov in policije. Kot se za dijake spodobi, imajo tudi lastna mnenja o njihovih učiteljih, v tem primeru o profesorskem zboru Prve gimnazije Maribor. V tem grmu pa očitno tiči zajec, saj se je prizor, ki naslavlja profesorje, izkazal za največji kamen spotike. ''Generacije'' so bile namreč cenzurirane in oklicane za vulgarne in neprimerne. Več o tem pove mentor predstave in gledališki režiser Tin Grabnar:

Izjava

Odziv avtoritete, torej profesorskega zbora Prve gimnazije Maribor, se je izkazal kot kontraproduktiven z namenom same predstave. Izpostavljanje cenzuriranja dijaškega mnenja ali mnenja mladih nasploh se je izteklo v ponovno cenzuro. Namesto odpiranja prostora za konstruktivno kritiko in refleksijo, se je možnost za takšne podvige še zmanjšala.

Izjava

Ukinitev in prepoved nadaljne izvedbe predstave na odru Prve gimnazije Maribor je za izvajalce problematična tudi iz vidika financiranja. Kot ponavadi, tudi v tem primeru moč nad svobodnim izražanjem drži v rokah denar-sveta-vladar, zaradi česar so se mladi mariborški igralci znašli v brezizhodni situaciji. Brez sredstev, ki sta jih prispevala poleg Prve gimnazije Maribor še JSKD in občina Maribor predstave namreč ne morejo nadaljevati.

 

Iz razburkanega Maribora pa še malo v ljubljansko Malo dramo. Danes zvečer se namreč odvija premierna bralna uprizoritev ''Dvigala'', dramskega besedila pesnika in prevajalca Petra Semoliča. Ko odvržemo maske vljudnosti in družbenih etiket, se pokaže človeška narava v vsej svoji temnini. V situacijah prisile, kot je ustavljeno dvigalo nekje med nadstropji, ko hočeš-nočeš moraš vzpostaviti stik – pokažeš svoje ''prave barve'' ali celo svojo ''pravo identiteto''. O tem in ostalih niansah psihopatološkosti medčloveških odnosov bojo danes brali igralci Drame pod režiserskim vodstvom Zale Sajko. Za mariborske učitelje, katerih etiketa diši po intelektualnem snobizmu pa ne bi bilo napačno, da se znajdejo v utesnjenem dvigalu, iz oči v oči z razočaranimi dijaki. Četudi so že pokazali svojo pravo ne-človeško naravo.

 

Novice je pripravila Kaja.

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.