70. obletnice zmage nad fašizmom

Kulturna ali glasbena novica
4. 5. 2015 - 15.10

Mineva sedemdeset let od tako imenovane zmage nad fašizmom, a ta je vse prej kot premagan. Ekonomska kriza fašizmu zopet nudi plodna tla, na katerih prav dobro uspeva. Pravično je in spodobi se torej ogled sodobnih ruskih filmov v Kinoteki, ki predočajo zlo fašizma in herojsko zmago Sovjetske zveze nad njim. Vrteli se bodo cel teden.

Problem je le v tem, da so filmi izbrani precej nenavadno. Ne gre za filme s kakšnim subverzivnim protifašističnim političnim sporočilom, ne gre niti za filme z nekakšno estetsko vrednostjo. Gre pravzaprav za precej patetičen kič. Kako to, da se v Kinoteki, kinu, ki še edini skuša držati neki nivo, vrtijo filmi, ki temu nivoju očitno ne ustrezajo, smo povprašali urednico filmskega programa, Varjo Močnik.

*Izjava se nahaja v posnetku.

A ne gre le za to, da so filmi kič. Stvar je v bistvu bolj zanimiva. V imenu zmage nad fašizmom si bomo namreč lahko ogledali filme, ki niti ne propagirajo protifašizma in komunizma, temveč predvsem ljubezen do domovine. Gre za rusko propagando, ki se na tem področju brez težav meri z najbolj vprašljivimi izdelki Hollywooda. Paradoksalno prav ta razsežnost daje dogodku vsaj kanček zanimivosti, kar izpostavlja tudi Varja Močnik.

*Izjava se nahaja v posnetku.

V času, ko se odnosi med Združenimi državami in Evropsko unijo na eni strani in Rusijo na drugi vse bolj zaostrujejo in predsednik Slovenije nekoliko izgubljeno zagotavlja ruskim medijem, da je oborožen spopad med nami in Rusijo morda še mogoče preprečiti, a potem preide h grožnjam, da bo v primeru Ruske invazije branil Slovenijo, se bodo v Kinoteki vrteli proruski propagandi filmi. Skorajšnje narodno izdajstvo je tako edini razlog, zakaj bi se kazalo udeležiti Tedna ruskih filmov v Kinoteki.

Precej bolj zvesta duhu zmage nad fašizmom pa je pravkar izšla knjiga Gala Kirna Pratizanski prelomi in protislovja tržnega socializma v Jugoslaviji, o kateri bo avtor z Markom Kržanom in Asto Vrečko spregovoril danes ob sedmih v atriju ZRC SAZU-ja. Kirna smo povprašali, kakšne novosti prinaša njegova knjiga.

*Izjava se nahaja v posnetku.

 

Institucije: 
Kraj dogajanja: 

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.