Altruizem in intermedijska umetnost

Kulturna ali glasbena novica
22. 11. 2017 - 15.10

“Če v letalu pade pritisk, najprej nataknite kisikovo masko sebi, nato pomagajte drugim.”

Tovrsten in še kak altruizem se bo danes zvečer ob 18. in 20. uri pretresalo v Stari mestni elektrarni. Režiser, performer, kostumograf, scenograf in še kaj Marko Bulc je namreč deset let po svoji Zadnji egoistični predstavi pripravil premislek o egoizmu nasprotnemu ekstremu – altruizmu – in ga poimenoval Prva altruistična predstava. Ta bistveno korenini v Bulčevi frustraciji in nezadovoljstvu z večino videnih artivističnih projektov, ki stisko največkrat marginaliziranih drugih izkoriščajo za samopromocijo in krepitev umetniškega ega. Altruistično-ironično Bulc k sodelovanju ni povabil nikogar, predstavo je naredil kot one-man band. Že ta gesta sporoča, da se v predstavi altruizma utegne lotevati z dobršno mero humorja in pikrosti tako do altruističnih poskusov mnogih umetnikov pred njim kot tudi samega sebe.

Zvečer ob 18. uri bo v Projektni sobi SCCA na Metelkovi na sporedu še en dogodek iz serije Brez žebljev in podstavkov, v sklopu katere svoje delo predstavljajo pomembni intermedijski in multidisciplinarni umetniki in umetnice, ki delujejo v poljih instalacij, performansov, videa, zvoka ter v interdisciplinarnih in spletnih projektih. Danes bo Projektna soba SCCA  prostor diskutiranja, spoznavanja in razmisleka o delu umetnikov Nike Oblak in Primoža Novaka. Za umetniški duo, ki  sodeluje že kar nekaj časa, je to že osmi dogodek v nizu, ki sta jih montypythonovsko naslovila z And Now For Something Completely Different. V svojih delih se dotikata predvsem vprašanj, ki zadevajo naš obstoj in odnos do tehnološkega napredka ter prilagajanje družbe spremembam, ki jih je slednji prinesel.

Več nam je povedala Vesna Bukovec, ki za serijo Brez žebljev in podstavkov skupaj z Barbaro Borčič in Dušanom Dovčem sodeluje pri izboru umetnikov.

Izjava

Kinetična video instalacija Reality is Out bo v Projektni sobi SCCA na ogled do torka. Vesna Bukovec pa nam je povedala tudi nekaj več o umetniških pristopih in značilnostih del Nike Oblak in Primoža Novaka.

Izjava

Kulturne novice je pripravila vajenka Živa.

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.