Analizirajmo kulturo

Kulturna ali glasbena novica
5. 6. 2020 - 15.10

Pričenjamo z vestjo o prvi celoviti analizi kulturnega in kreativnega sektorja v Sloveniji. Statistično analizo sektorja so pripravili Dr. Nika Murovec, Dr. Damjan Kavaš in Dr. Tjaša Bartolj z Inštituta za ekonomska raziskovanja po naročilu Centra za kreativnost pri Muzeju za arhitekturo in oblikovanje. Po zajetih podatkih je v obravnavanem sektorju zaposlenih skoraj 52 tisoč posameznikov, ki predstavljajo 7 odstotkov celotne delovne sile. Glede na raziskavo je kulturni sektor v letu 2017 ustvaril skoraj 3 milijarde prihodkov od prodaje, kar zastopa 2.7 odstotka celotnega slovenskega gospodarstva. V primerjavi z Evropsko unijo slovenski kulturni in kreativni sektor dosega primerljive rezultate. 

 

Premikamo se v Umetnostno galerijo v Mariboru, kjer bo danes ob 20. uri potekala otvoritev razstave z naslovom Hej, kje si? Ekspozicija pod očesom kustosa Jureta Kirbiša v koprodukciji z Zavodom za sodobne umetnosti Aksioma predstavlja dela štirih mladih avtorjev, Sare Bezovšek, Lee Culetto, Vida Merlaka in Danila Milovanovića. Avtorji v razstavi naslavljajo prostorsko komponento bivanja v sodobnosti in mečejo luč na spolzki teren med zasebnim in javnim prostorom.

 

O zasnovi in realizaciji umetniške razstave je z nami spregovoril kustos Jure Kirbiš:

 

Izjava

 

O rdeči niti razstave, ki povezuje štiri različne avtorje, je Kirbiš povedal, da:

 

Izjava

 

Kirbiš govori še o umetniških tehnikah avtorjev.

 

Izjava

 

Zaključujemo s prostorsko postavitvijo, s katero bo Mestna galerija Nova Gorica sklenila svojo razstavno sezono 2019/2020. Razstava uveljavljene slovenske umetnice Uršule Berlot nosi naslov Telesni razlom/Bodyfraction, ekspozicijo pa bo ob 19. uri otvoril umetnostni zgodovinar doktor Tomislav Vignjević. Dela na postavitvi so strukturirana okoli triade telesa, medijev in umetnosti.

 

O komentarjih, ki jih dela Uršule Berlot naslavljajo na sodobno tehnologijo, je z nami spregovoril Tomislav Vignjević:

 

Izjava

 

O zasnovi prostorske ureditve Vignjević dodaja še:

 

Izjava

 

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.