Avantgardno

Kulturna ali glasbena novica
24. 9. 2013 - 14.10

Danes se v Kinoteki prične mednarodni simpozij filmske teorije, naslovljen Jesenska filmska šola. Letošnja je posvečena eksperimentalnemu oziroma sodobnemu avantgardnemu filmu. O ciljih in idejah letošnje edicije, programski vodja Jurij Meden:

/////////////////////////////////////////////////////////

Izjava se nahaja v posnetku celotne oddaje.

//////////////////////////////////////////////////////////

Filmska šola se zaključi v petek. V Kinoteki bodo poleg projekcij potekala še predavanja, na katerih bodo ugotavljali, kako lahko eksperimentalen film kljub svoji izmuzljivosti proizvaja teorijo.

/////////////////////////////////////////////////////////

Izjava se nahaja v posnetku celotne oddaje.

//////////////////////////////////////////////////////////

V Trubarjevi hiši literature se bo ob sedmih pričel večer, naslovljen Hrup, hrup, hrup! Robertina Šebjanič in Ida Hiršenfelder, sodelavki zasedbe Theremidi Orchestra, bosta z vidika njunega sodelovanja v polju intermedijske umetnosti spregovorili o fluidni identiteti prekerne kulturne delavke. Ta je in mora biti producentka, kuratorica in umetnica. Prav ta nuja sili ustvarjalke k sodelovanju z drugimi umetnicami in umetniki, izkazala pa se je kot povzročiteljica delovanja znotraj »naredi sam« tehnologij.

Večer se bo zaključil s kratkim hrupnim performansom eksperimentalne noise glasbe.

MIT (Massachusetts Institute of Technology) Center za skupnostne medije je objavil projekt What we Watch. Spletna stran s pomočjo zemljevida sveta vizualizira širjenje popularnih Youtube videov. Glede na državo prikaže deset najpopularnejših videov in primerja, kje imajo ljudje podoben okus, omogočena pa je tudi primerjava trendov med dvema državama. Spletna stran projekta prikazuje tudi videe, ki so za države edinstveni in drugje ne dosegajo take popularnosti oziroma v njih sploh niso gledani. Projekt je zanimiv zaradi prikazovanja specifičnosti potovanja idej v svetu, v katerem bi njihova pot lahko vodila kamorkoli.

Po poletju je v pisarni zeblo Niko Mahnič.

 

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.