Avdiovizualna popotovanja

Kulturna ali glasbena novica
28. 5. 2019 - 15.10

Drage poslušalke, pozdravljene v Kulturnih novicah. Kot smo že poročali, je včeraj potekal izredni občni zbor za novega predsednika Društva slovenskih pisateljev. Novi predsednik je postal Dušan Merc, sicer tudi edini kandidat. Društvo bo vodil do decembra 2020, ko se izteče aktualni triletni predsedniški mandat. Od mandata je zaradi krize in množice internih nesoglasij odstopila Aksinja Kermauner.

Danes ob 20. uri lahko v Kinu Šiška, v dvorani Komuna, potujete skozi različna stanja vizualne in zvočne snovi. V organizaciji KUD Mreža se bo namreč zgodil avdiovizualni performans FriFormA/V v soizvedbi različnih izvajalk. O koncertnem ciklu FriForma in razvoju njegove avdio-vizualne inačice nam več pove kuratorica programa Nataša Serec.

Izjava

Serec nam nadalje oriše nocojšnji program, ki bo sestavljen iz dveh delov - avdiovizualne predstave ElectroAnima Experiment in akuzmatičnega srečanja, kjer bodo elektro-akustične skladbe predvajane na večkanalnem zvočnem sistemu.

Izjava

Prvi del, ElectroAnima Experiment, je delo v Franciji živeče iranske umetnice Golnaz Behrouznia in glasbenika Françoisa Donata, ki trenutno delujeta kot rezidenčni umetnici v ateljeju Azil. Ljubljanski publiki je v okviru Svetlobne gverile v Galeriji Vžigalica na ogled tudi njuna interaktivna svetlobna instalacija Svetlobna fikcija #2. ElectroAnima Experiment je s svetom živali navdahnjeno performativno raziskovanje, kjer se modulacije zvoka preobražajo v podobe in obratno. Interakcija med zvokom in podobo je tu z namenom, da bi se ta vzpostavila kot enotno delo. Več o zasnovi Serec.

Izjava

 

V Kinoteko pa prihaja Kevin Jerome Everson, eden najpomembnejših afroameriških filmskih umetnikov 21. stoletja. Gre za režiserja z očiščenim in redukcionističnim slogom, ki si kot ideal prizadeva doseči abstrakcijo. O režiserju smo govorili s kritičarko in našo radijsko sodelavko Petro Meterc.

Izjava

Program se začenja danes ob 21:00 s projekcijama filmov Rhinoceros in Tonsler Park ter se nadaljuje jutri ob 19. uri, ko bodo prikazali devet režiserjevih kratkih filmov. Na projekcijah pa bo prisoten tudi režiser. Meterc smo nadalje poprosili še za highlight dvodnevnega filmskega dogajanja ter o posebnostih režiserjevega pristopa.

Izjava

 

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.