Beroči računalnik in lezbični festival

Kulturna ali glasbena novica
5. 11. 2012 - 14.10

Danes minuto čez polnoč se je v okviru Virtualne baze Intima začelo branje knjige Igorja Štromajerja, ki nosi za radio neizgovorljiv naslov [dejansko ne preberi:] 0§ń-3¦é×F= Miá†. Kaj takega. Toda pozor: to je 24-urni e-bralni dogodek, kjer pa ne bo bral kdorkoli – bral bo računalnik s pomočjo programske opreme TTS - kar pomeni Text-to-Speech. Računalnik, ki z izgovorjavo nima problemov, bo pri branju vztrajal torej od danes minuto čez polnoč do jutri minuto čez polnoč. Kako to zgleda, lahko pogledate ali prisluhnite na spletnem naslovu www.intima.org. Strojno branje bo potekalo brez odmora, poslušalci pa ga lahko poslušate kadarkoli – v celoti ali pa zgolj posamezne segmente. No, beročemu računalniku smo prisluhnili tudi mi:

 

Izjava se nahaja v posnetku.

 

Igor Štromajer, prvoborec medmrežne umetnosti doma in v svetu ter intimni mobilni komunikator, nam je pojasnil, zakaj je računalnik tisti, ki v tem primeru bere:

 

Izjava se nahaja v posnetku.

 

Naivno smo se tudi spraševali, kaj je sploh namen tega 24-urnega e-branja. Odgovarja ponovno Štromajer:

 

Izjava se nahaja v posnetku.

 

V soboto, 3. novembra, se je začel Festival Lezbična četrt ob 25. obletnici lezbične sekcije LL. Jubilej zaznamuje knjiga z naslovom Lezbična sekcija LL: kronologija 1987-2012 s predzgodovino, festival pa se je začel z dokumentarnim filmom Razmerja: 25 let lezbične sekcije ŠKUC-LL. V dokumentarcu avtorice Marine Gržinić, Aina Šmid in Zvonka T. Simič vizualizirajo, kontekstualizirajo in opredeljujejo lezbično gibanje v nekdanji Jugoslaviji, LGBTQ-skupnost ter feministične, lezbične, gejevske, queerovske in transspolne pozicije v kontekstu politike, ekonomije, kulture, umetnosti in pravno-institucionalnega ustroja.

 

Festival lahko danes ujamete Cafe Open, kjer bo ob 18ih potekala okrogla miza o lezbični umetnosti, dve uri za tem pa bo odprtje razstave z naslovom Lezbične virtualije. Kakšen je za lezbično gibanje pomen festivala, ki bo sicer potekal vse do 10. novembra, nam je razložila Nataša Sukič, ena izmed začetnic gibanja in dolgoletna aktivistka lezbične skupine ŠKUC-LL:

 

Izjava se nahaja v posnetku

 

Kulturne novice je pripravil Aleš M.

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness