Beseda na besedo, knjiga. Knjiga na knjigo, sejem.

Kulturna ali glasbena novica
20. 11. 2018 - 15.10

Z današnjim dnem obeležujemo 420 let, odkar je umrl avtor prve slovenske slovnice z naslovom Zimske urice proste. Z njo je Adam Bohorič poskušal teoretsko utemeljiti slovenski jezik, po njem pa se tudi imenuje v knjigi uporabljen črkopis bohoričica.

Drevi se bo ob 18. uri v prostorih Cankarjevega doma s slavnostno otvoritvijo začel 34. Slovenski knjižni sejem. Sicer ne vemo, ali bo na njem mogoče dobiti tudi kakšne knjige, napisane v bohoričici, vsekakor pa bo ponudbe v slovenski gajici več kot preveč. O tem, kaj knjižni sejem predstavlja manjšim založbam, smo povprašali Anjo Golob, urednico založbe VigeVageKnjige.

IZJAVA

Stojnice vseh založb, tako velikih in majhnih, bodo krasile krizanteme v čast Cankarju in njegovemu umetniškemu opusu. Vse stojnice bo spremljal tudi bogat dodatni program z raznimi pogovori, projekcijami, predstavami, simpoziji, delavnicami in podpisovanji knjig. V fokusu letošnjega sejma pa bo Madžarska. Ne le madžarska literatura, temveč bodo na knjižnem sejmu poskusili predstaviti Madžarsko tudi skozi glasbo, ples in kulinariko. Sejem se bo sklenil s končnim dogodkom in častnim gostom: madžarskim pisateljem in esejistom Pétrom Nádasem.

Skočimo še malo v Stockholm. Švedska akademija je imenovala pet novih, zunanjih članov odbora za Nobelovo nagrado za literaturo. Le-to naj bi predstavljajo začasno rešitev za sledeči dve leti. Letošnja Nobelova nagrada za literaturo se zaradi številnih odstopov znotraj akademije namreč ne bo podelila. Odstopi so posledica spolnega škandala, znotraj katerega se je znašla švedska akademija, ko so se pojavile obsodbe francoskega fotografa Jean-Clauda Arnaulta.

Pa skočimo še dlje - v Kanado, v Quebec. Podelitev literarne nagrade Prix littéraire des collégiens je začasno preložena, saj je vseh pet finalistov javno izrazilo ogorčenje nad dejstvom, da nagrado sponzorira spletni mogotec Amazon. 5,000 dolarjev vredna nagrada, ki se podeljuje že od leta 2003, je namenjena promociji quebeške literature v francoščini. Nominiranci so sprva razmišljali o odstopu od nominacij, vendar so se kasneje odločili, da javno izrazijo svoje ogorčenje, saj se vsi strinjajo, da sponzor ne deli vrednot, ki naj bi jih predstavljala literarna nagrada. Amazon namreč po njihovem mnenju kot spletni prodajalec knjig ne ogroža le malih posrednikov temveč tudi širšo literarno kulturo.

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness