Biseri kulture

Kulturna ali glasbena novica
13. 12. 2016 - 15.10

Današnje kulturne novice bodo posvečene razmišljanju o biserih. Biseri so, kot vemo, trdi, okrogli predmeti, ki nastajajo v lupinah školjk in se uporabljajo za nakit. Zanimivo je, da v notranjosti školjke nastanejo kot reakcija na moteč predmet, ki zaide v školjkino lupino. Od tod tudi verz znane slovenske popevke: »Solze so kot biseri, bolečina jih rodi.«

 

Ker kultura in umetnost svoj navdih in vzorce delovanja večkrat iščeta prav v pojavih iz narave, naj za začetek omenimo, da bo v Trubarjevi hiši literature danes potekala okrogla miza Ekološka zgodba gorenjskega bisera. Na njej bodo o ekološkem stanju blejskega jezera razpravljali potapljač Jure Žvan in profesor ekologije voda, Mihael Jožef Toman.

 

Izreden lesk biserov nastane zaradi odboja in loma svetlobe, zaradi česar prihaja tudi do prelivanja barv na njihovi površini. Kako so se barve prelivale na platnih članov Društva likovnih umetnikov Ljubljana, boste lahko ugotovili na ljubljanskem umetnostnem sejmu, ki ga prirejajo v svoji galeriji na Bregu 22. Več o razstavi nam je povedala Mojca Smerdu, podpredsednica Društva ljubljanskih likovnih umetnikov.
*Izjava se nahaja v posnetku

Decembra se torej vse vrti okoli kupovanja daril. Če vaša draga že nosi bisere ali pa jo enostavno bolj zanima umetnost, jo lahko peljete še na eno prodajno razstavo z naslovom Ljubezen, ki bo potekala v Visconti Fine Art galeriji. Sodelujoči avtorji so z njo skušali razmišljati o vseh mogočih odtenkih, ki jih prinaša to čustvo.

               

Ko kot reakcija na moteč predmet nastane predmet, ki je lep, lahko govorimo tudi o umetnosti preživetja. To bo danes v Španskih borcih tematizirala plesna predstava Preživeti koreografinje Jasne Vinovrški. Delo osvetljuje problem migracij in skuša prikazati, kako je pravosodni aparat vplival na javni diskurz o migracijah. Predstavi Preživeti bo sledila še plesna predstava Domneva Clementa Layesa, ki se ukvarja z mehanizmi, ki determinirajo naš obstoj. Koreografinjo in dramaturginjo Jasno Vinovrški smo vprašali, kaj povezuje obe predstavi.

*Izjava se nahaja v posnetku.

 

Za konec naj vas spomnimo na festival Radart #7: RADAR NAD TOBAČNO. Gre za sklop prireditev, organiziranih okrog odprte radijske raziskovalne platforme Radia Študent, ki jo vodi Bojan Anđelković. Program se bo delno prenašal v eter.

Bisere kulture je pod mentorstvom Mirta nabirala Zala.

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.