Black box izven aviona

Kulturna ali glasbena novica
1. 10. 2012 - 14.00

V okviru še vedno trajajočega projekta evropske prestolnice kulture se bo jutri zvečer na trgu generala Maistra v Mariboru postavila začasna instalacija z imenom Black box, ki predstavlja Mariborsko univerzo. Na natečaju Box architecture so namreč zmagale študentke gradbene fakultete v Mariboru: Helenca Kerin, Živa Gajšek in Mojca Kac, ki nam je tudi predstavila instalacijo in njeno funkcijo v mestu:

Izjava je v posnetku oddaje.

Instalacija pa ni oblikovana le navzven, več ponovno Mojca Kac:

Izjava je v posnetku oddaje.

Od kod navdih za samo instalacijo, v kateri Mojca pravi, da bi živela tudi sama:

Izjava je v posnetku oddaje.

 

***

 

V ZRC SAZU pa se bodo danes spomnili Ignacija Ota v okviru razstave Glasbena pota slovenskega zamejca. Leta 2001 preminuli Ignacij Ota je bil ne le skladatelj, zborovski dirigent in pedagog, ampak tudi kulturni delavec. Rodil se je 26. aprila 1931 v Dolini pri Trstu v Italiji. Zaradi pomembnega udejstvovanja v zamejstvu bo tudi pričujoča razstava postavljena dvojezično. Vsako leto se v njegovo čast razpiše tudi natečaj za zborovske skladbe, ki ga Zveza slovenskih kulturnih društev razpisuje v Italiji. Namenjen je predvsem mladim glasbenikom, ki so se šele začeli uveljavljati na področju kompozicije. Podeljujejo se nagrade za najboljšo skladbo za odrasle zbore, za otroški oziroma mladinski zbor in posebno priznanje strokovne komisije. Razstava je nastala lani v Dolini v okviru prireditev ob 10. obletnici skladateljeve smrti in je bila v zadnjih letih postavljena v več krajih po Tržaškem in Goriškem. Razstavo sestavlja enajst tabel s fotografskim gradivom in dokumentacijo iz družinskega arhiva. Na današnji otvoritvi bo poleg glasbene točke Slovenskega okteta spregovoril tudi Boris Pangerc, ki je lani napisal življenjepis Ignacija Ote. Razstava bo odprta do 14. oktobra.

 

***

 

V okviru EPK pa se bo danes v Velenju otvorila še ena razstava. V Muzeju Velenje sta se tekom poletja odvili že dve razstavi umetnic sodobnic Uroša Potočnika. Vse tri veže rojstvo v sedemdesetih letih, študiranje umetnosti in ljubezen do tradicionalnih tehnik slikanja. Slike, ki so neizbrisno vpisane v zgodovino kulture, govorijo o konstantah, ki umetnosti dajejo značilnosti institucije in zaradi tega tudi značaj spomenika. Zaradi arhaičnih tehnik, upoštevajoč današnje medije, gre za slike, ki ponujajo primarno komunikacijo, neobremenjeno s problematiko tehnologij in vsebin tako imenovanih sodobnih praks. Zadnja v projektu TRIs razstave se bo danes zgodila ob 19ih na Velenjskem gradu.

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.